Ingen tiltak mot skatteparadis

Fortsatt fritt fram for teknologiselskaper å parkere profitten i skatteparadis. Delingsøkonomiutvalget unngår problemstillingen i ny rapport.

Det regjeringsoppnevnte delingsøkonomiutvalget leverte sin rapport NOU 2017:4 Delingsøkonomien – muligheter og utfordringer til Finansministeren denne uken. Utvalget foreslår flere tiltak for å forbedre mulighetene for å skattlegge de som benytter seg av formidlingstjenestene AirBnB og Uber som husverter eller sjåfører.

Dessverre er det et stort gapende hull i rapporten:

– Utvalget foreslår ingen tiltak mot de største skatteutfordringene fra delingsøkonomi-selskapene, sier Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network i Norge til E24. Det er fortsatt fritt frem for delingsøkonomiselskapene å parkere profitten i skatteparadis, forklarer hun til nettavisen.

I en kronikk i Aftenposten for ett år siden advarte vi om at skattetriksene brukt av delingsselskapene kan bli normen. Vi pekte på at stadig flere selskaper benytter seg av en skattemodell som ligner den Uber bruker, hvor profitten går ut av landet uten å bli beskattet. Denne problematikken burde derfor behandles av det regjeringsoppnevnte delingsøkonomiutvalget. Selv om problemstillingen ble diskutert i utredningen, ville de ikke komme med tiltak.

På skattesiden har utvalget bare sett på hvordan tilbyderne (som sjåfører eller husverter) kan skattlegges riktig. De har dermed unnlatt å ta for seg den største utfordringen på skattesiden: Hvordan sikre riktig skattebetaling fra delingsselskapene selv? Delingsøkonomiselskaper som Uber og AirBNB hevder at det er teknologien deres som står for verdiskapningen. Teknologirettighetene deres er parkert i skatteparadiser, og selskapene slipper dermed unna selskapsbeskatning.

Teknologiselskaper som Uber og Airbnb vil utkonkurrere tradisjonelle næringer på stadig flere områder, slik Google og Facebook har utkonkurrert tradisjonelle mediebedrifter på annonsemarkedet. Disse teknologiselskapene legger knapt igjen en krone i selskapsskatt i Norge. Patentrettighetene til for eksempel Uber, ligger hos et selskap registrert i Nederland, med hovedkvarter i Bermuda, en såkalt «double dutch sandwich»[1], på skattespråket. Kombinert med at de tar betaling over internett, gjør det at de lett kan unnslippe selskapsbeskatning i Norge.

For hvert nye «delingsøkonomiselskap» som tar over markedsandeler i en tradisjonell næring, kommer skattegrunnlaget i Norge til å bli stadig mer utarmet. At utvalget ikke tar for seg disse utfordringene, er en alvorlig unnlatelse. Utvalget skriver at delingsøkonomien beregnes å vokse med omlag 60 pst. hvert år i 10 år framover. Selv om skattetapet i dag kanskje er lite, vil situasjonen på kort tid kunne se dramatisk annerledes ut.



[1] Selskapet Uber International CV er registrert i Nederland, men har hovedkvarter i Bermuda. Siden selskapet har hovedkvarter i Bermuda, skattlegges de ikke i Nederland etter nederlandsk skattelov. Men siden selskapet er registrert i Nederland, vil de for andre lands skattemyndigheter falle under nederlandsk skattejurisdiksjon. I praksis ender de opp med ikke å skattlegges noen steder.

Foto: Skjermdump fra Regjeringens live-streaming fra overleveringen på Forskningsparken.