Tax Justice Network Norway

English

Ny TaxCast-episode gjør et dypdykk i kleptokratenes rike!

Ny TaxCast-episode gjør et dypdykk i kleptokratenes rike! | Philippa McKinlay Flickr/Creative Commons
Philippa McKinlay Flickr/Creative Commons

Hva er sammenhengen mellom rike oljeressurser, kleptokratiske ledere og skatteparadiser? Det får du høre om i sesongens siste episode av TaxCast.

 
Dato

Hør episoden her!

Funnet av olje på norsk sokkel i 1969 ble starten på et økonomisk eventyr for Norge. Men for mange land som har oppdaget rike forekomster av naturressurser har det gått dårlig, med svak økonomisk utvikling, lutfattige befolkninger, dårlig styresett, autoritære regimer og grov korrupsjon. Dette har vært erfaringen for så mange land som er rike på ressurser, at sammenhengen har fått et eget navn: Ressursforbannelsen.

I denne episoden av TaxCast tar vi et nærmere blikk på ressursforbannelsen. Hvis de enorme verdiene i olje, gass og mineraler ikke bidrar til økonomisk vekst i landene de hentes ut fra – hvor tar verdiene så veien? Og hvilken rolle spiller skatteparadiser i dette?

Dette er noen av spørsmålene du får svar på i denne episoden av TaxCast, hvor vi har snakket med:

  • Jason Sharman, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Cambridg og forfatter av boka The Despot’s Guide to Wealth Management. Han er en av verdens ledende forskere på skatteparadiser og korrupsjon.
  • Eva Joly, Europaparlamentsmedlem for De Grønne, tidligere statsadvokat i Frankrike og leder av det internasjonale korrupsjonsjegernettverket støttet av Norad.
  • Johan Hermstad, daglig leder i Fellesrådet for Afrika, en menneskerettighetsorganisasjon som arbeider med afrikanske utviklingsspørsmål.

Dette er siste sesongens siste episode av TaxCast. Vi tar nå en liten pause – men fortvil ikke, vi vil komme tilbake med en ny sesong i løpet av 2017!

Hør episoden her!

Episoden var også tilgjengelig for nedlasting gjennom feeden til podcasten Du verden! Sjekk ut deres podcast her: https://soundcloud.com/duverden