18.11.2015

Hva er greia med Sveits?

Vi ser nærmere på landet som ligger på toppen av årets ferske Financial Secrecy Index. Vi snakker med ekspert Peter Ringstad om hvorfor er det sånn at "alle har hørt om hemmelige bankbokser i Sveits".
Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

Foto: Ximonic (Simo Räsänen)/Wikimedia Commons

Bankboks i Sveits
I Hollywoodfilmer snakkes det om "hemmelige bankbokser i Sveits", og landet er også i virkeligheten er populært sted å gjemme unna penger. Med flere hundre år lange tradisjoner for nøytralitet, diskresjon og bankhemmelighold er det ikke rart at Sveits klatrer til topps i årets Financial Secrecy Index med en hemmeligholds-score på 73. Vi tar en prat med Peter Ringstad for å finne ut mer om hvorfor Sveits har utviklet seg til å bli verdens mest hemmeligholdende land.

- Sveits har vært nøytralt i de store europeiske krigene, og de har vært en frihavn hvor eliter og andre kan flykte med pengene sine når der herjer som verst i resten av europa. Sveits innså ganske tidlig, at når de ikke hadde kyst eller andre naturlige muligheter til å bygge seg opp som handelsnasjon, så var dette en måte å skape økonomisk vekst og få en viktig rolle i Europa på, forteller Ringstad.

Nøytalitet og diskresjon
Vi snakker også med Mark Herkenrath fra den sveitsiske Alliance Sud om hvordan det å være et skatteparadis er godt innarbeidet i den sveitsiske folkesjela.

- Bankene har vært veldig smarte og det er sånn at sveitsere i dag tenker på bankhemmelighold som en del av den sveitsiske kulturen. Folk som setter pris på diskresjon og nøytralitet, som er en viktig del av sveitsisk kultur, tror at bankhemmelighold er en del av dette, forteller Herkenrath.

Herkerath forteller om hvordan det jobbes for å overbevise det sveitsiske folket om det at denne verdien om å være nøytral i dagens moderne samfunn får konsekvenser for utvikling i fattige land.

Zebrastrategi
Etter mye press fra blant andre USA etter finanskrisa har Sveits gradvis åpnet opp, og deler nå finansiell informasjon med mektige vestlige land. Dessvere er ikke dette noe utviklingslandene får ta del i, slik at det fortsatt er mange penger som burde ha gått til utvikling som fortsatt kan gjemmes i Sveits.

- De har gradvis utvikla det man kan kalle en "Zebrastrategi" hvor finanøkonomien blir "hvitere" i form av hvit økonomi overfor land som USA og mektige OECD land, mens det overfor utviklingslanda fortsatt er mye "svarte penger" og utviklingslandene får ikke noen innsikt eller mulighet til å se hva som foregår i Sveits, forteller Ringstad.

I episoden snakker vi med:
- Peter Ringstad, rådgiver på økonomisk rettferdighet i Kirkens Nødhjelp
- Mark Herkenrath, Alliance Sud