95% av Sveits-kontoer holdt skjult fra skattemyndighetene

Nytt senter for skatteforskning lansert denne uken, og får oppmerksomhet for oppsiktsvekkende forskningsfunn.

Et internasjonalt forskningsteam, representert fra Norge ved professor Annette Alstadsæter, har for første gang koblet lekkede opplysninger om penger på kontoer i Sveits mot selvangivelser oppgitt til skattemyndighetene i Norge, Sverige og Danmark.

Funnene de har gjort har vekket oppsikt. Av skandinaver med bankkonto i Sveits hadde 95% unnlatt å opplyse om dette til skattemyndighetene. Studien fant også at de skjulte utenlandsformuene var sterkt konsentrert til de rundt 1100 rikeste familiene i Skandinavia, som utgjør omtrent 0,01 prosent av befolkningen. Disse familiene eier halvparten av den totale skjulte utenlandsformuen fra Skandinavia, og skjulte i snitt rundt en fjerdedel av sin egentlige formue for skattemyndighetene.

De fleste tidligere studier på individers skatteunndragelse i skatteparadiser har måttet enten benytte seg av estimater, eller svært aggregerte data. Det unike med studien til Alstadsæter, Zucman og Johannesen er at de har kunnet studere kontohavere i skatteparadis på individnivå.

Studien representerer et banebrytende arbeid, ved at det har benyttet seg av et unikt datasett fra datalekkasjene SwissLeaks, og Panama Papers. Swiss Leaks-dataene stammet fra den sveitsiske avdelingen av den britiske storbanken HSBC, og ble overført til Franske myndigheter av en tidligere programmerer for HSBC, Hervé Falciani, i 2008. Dataene fra advokatselskapet Mossack Fonseca har blitt gjort tilgjengelig gjennom Panama Papers- avsløringene, koordinert av gravejournalist-nettverket International Consortium of Investigative Journalists.

Et internasjonalt forskningsteam i toppklassen, representert fra Norge ved Annette Alstadsæter ved NMBU, har arbeidet med datamaterialet og sammenstilt det med data fra likningsmyndighetene i Norge, Sverige og Danmark. Med på laget er Berkeley-økonom Gabriel Zucman, som nylig utga boka «Skjult Rikdom» i norsk versjon. Dansken Niels Johannesen er den tredje forskeren bak studien, som kan lastes ned her.

Studien er en del av det nylig lanserte SKATTEFORSK - Senter for skatte- og adferdsforskning ved Handelshøyskolen, NMBU. Skatteforsk er et spennende nytt og viktig tilskudd til norsk forskning på spørsmål rundt skatt og aktørers adferd, og er ledet av professor Annette Alstadsæter. Målsetningen for senteret er å levere forskning som holder høy internasjonal standard og bidra til en kunnskapsbasert samfunnsdebatt.

På nettstedet www.skatteforsk.no vil det bli formidlet store og små nyheter og forskningsresultater til et norsk publikum. Hensikten er å øke interessen for skattespørsmål.

I slutten av oktober (27. og 28.) vil også forskningsteamet arrangere en to-dagers forskningsworkshop i København. Forskere som ønsker å bidra til den kan sende søknad innen 15.juli. Mer informasjon om det finner du her.