Boka The Finance Curse – How oversized centres attack democracy and corrupt economies undersøker hvordan land blir påvirket når de huser en forvokst finansindustri. Konklusjonen er nedslående: finansavhengige land er de rikeste i verden, men blant de verste på fordeling. Når et land blir for avhengig av én sektor, er det en fare for at politikere ikke lenger ser seg bryet med å ta ansvar for egen befolkning.
Denne «ressursforbannelsen» er et fenomen som er kjent fra ressursavhengige land, for eksempel afrikanske land som får store inntekter fra olje eller gruvedrift. Dette har mange paralleller til finansavhengige land, slik som skatteparadis med en forvokst finanssektor. Her vil én interessegruppe i praksis ha okkupert landet økonomisk og politisk.
Økonomisk okkupasjon
- «Jersey-syken»: Når finanssektoren vokser økes det lokale prisnivået og gjør det vanskelig for andre handelsvarer å konkurrere på verdensmarkedet. I Jersey lider for eksempel den tidligere blomstrende turisme- og fiskeriindustrien sterkt. Begrepet «crowding out» brukes om denne fortrengningen av andre industrier.
- Hjerneflukt: høye lønninger suger talentene bort fra det offentlige og andre private næringer. Før krisen på Kypros gikk 42% av studentene på studier som kan knyttes til finansindustrien. Etter en kollaps tar det lang tid å bygge opp andre næringer når en generasjon med kunnskap er blitt borte. Høy arbeidsledighet kan bli resultatet.
- Finansialisering: selve økningen in finansmarkedet, flere aktører og flere institusjoner, kan overskygge og skade produktive aktiviteter. Dette gir et sterkt incitament til å leve av finansrenter, altså avkastning som ikke avhenger av produktivt arbeid, og er en parallell til ressursrenter. I skatteparadis er i tillegg inntektene tjent på bekostning av andre land. For eksempel ved at de tilbyr hemmeligholdstjenester som hindrer andre lands myndigheter innsyn.
Politisk okkupasjon
- Svekket demokrati: Politikere og samfunnet opptrer tilsynelatende under en stilltiende konsensus, formet av medier uten kritiske oppslag om finansnæringen.Dette er tydeligere i små skatteparadis der finansnæringen står for 50% av BNP. I Jersey har kritikere blitt fengslet og utsatt for sjikane. Jersey har i tillegg et politisk system som i praksis innebærer at de som blir valgt ikke representerer noen politiske partier.
- Oppblåst verdiskaping: Hva finansindustrien bidrar av verdier til samfunnet, er en størrelse som konsekvent blåses opp av skatteparadiset City of London. Dette gir grobunn for en videre fremelsking av en allerede forvokst finansindustri.
- Lovgivning til salgs: Lovtekster skrevet av selskaper og revisjonsselskaper som blir vedtatt uten offentlig diskusjon. Dette er lettere å få til i små skatteparadis som den amerikanske delstaten Delaware.
Politisk og økonomisk okkupasjon har en gjensidig forsterkning. Politisk okkupasjon sikrer at staten i økende grad allokerer penger til den dominerende sektoren, på bekostning av de mindre lønnsomme, som forsterker tendensen. Dette gir igjen mer makt og innflytelse av den dominerende sektoren.
Boka The Finance Curse – How oversized centres attack democracy and corrupt economies kan lastes ned gratis.