FN fortsetter forhandlinger om skattekonvensjon

Avgjørende uker for fremtidens internasjonale skattesamarbeid.

29. juli markerte startskuddet for siste forhandlingsrunde om rammen (Terms of Reference) for en skattekonvensjon i FN. I hele tre uker skal representanter for FNs medlemsland være samlet i New York, og sammen legge grunnlaget for fremtidens internasjonale skattesamarbeid. Forpliktelsene som blir en del av teksten nå, skal inkluderes i selve konvensjonen og bli juridisk bindende i internasjonal lov på sikt. Forhandlingene er dermed svært viktige, både for land som ønsker å forbedre dagens internasjonale system, og for dem som ønsker å opprettholde status quo.


Et lovende førsteutkast

I forkant av forhandlingsrunden publiserte forhandlingenes leder et utkast til TOR. Dette bygget på tidligere forhandlingsrunder og skriftlige innspill, med hensikt om å være utgangspunktet for diskusjonene de neste ukene. Til tross for at disse tidligere forhandlingene hadde gått trått, var utkastet svært lovende. Det inkluderte både gode mål for samarbeidet og tydelige forpliktelser forankret i prinsipper om nasjonal suverenitet, finansiell åpenhet og koblingen mellom skatt og bærekraftig utvikling. Etter en runde med skriftlige innspill ble utkastet videre forbedret med en tydelig kobling til beskyttelsen av menneskerettigheter.

Tax Justice Norge støttet et skriftlig innspill fra en bred koalisjon av sivilsamfunnsorganisasjoner, ledet av Global Alliance for Tax Justice. Du kan lese innspillet her. En rekke land, inkludert Norge, sendte også inn innspill. Alle disse er tilgjengelige her, og gir en indikasjon på deres posisjon i forhandlingene.


Krevende forhandlinger

Selv med et godt utkast som utgangspunkt, har første uke av forhandlingene vært krevende. Møtetiden er dedikert til en gjennomgang av TOR-utkastet punkt for punkt, og listen over innvendinger er lang. Under diskusjonen om prinsippene i utkastet, gikk blant annet noen land til angrep på referanser til menneskerettigheter og oppnåelsen av bærekraftsmålene.

For eksempel gikk Saudi-Arabia ut mot utkastets tydelige kobling mellom en skattekonvensjon og felles klimamål. Dette til tross for de mange internasjonale initiativene der økning av skatteinntekter har blitt trukket frem som essensielt for finansieringen av bærekraftig utvikling. Under klimaforhandlinger blir slike innvendinger fra klima-konservative land som Saudi-Arabia ofte slått ned av mer progressive land, for eksempel fra EU. I denne forhandlingen, derimot, har disse landene vært sene til å komme slike prinsipper til unnsetning.

Diskusjoner om substansielt innhold og mulige forpliktelser i TOR har også vært vanskelige. En rekke land, hovedsakelig OECD-medlemmer, har vært nølende til å forplikte seg til noe som helst på dette stadiet i prosessen. Disse landene er bekymret over at for mange føringer i TOR vil hemme kommende forhandlinger om selve konvensjonen. Dette til tross for at selve formålet med TOR er å legge føringer, og å samles om de viktigste elementene som vil forbedre dagens internasjonale skattesamarbeid.


Tid for demokrati

En uke med forhandlinger har gått, og i ukene som kommer skal den endelige TOR-teksten ferdigstilles. Diskusjonene, som har vært vanskelige til nå, vil sannsynligvis bli hardere. Samtidig er det historisk at forhandlinger om skattesamarbeid nå finner sted i et demokratisk og inkluderende forum. Og til tross for motstand, har alle land valgt å delta. Dette inkluderer landene i OECD, som fram til nå har hatt størst innflytelse over internasjonale skatteregler og vist lite vilje til å gi fra seg denne makten.

Selv om innspillene deres ofte er kritiske eller med hensikt om å begrense skattekonvensjonens omfang, er også motstandernes deltakelse viktig. Et inkluderende skattesamarbeid er en forutsetning for et rettferdig skattesystem. Dette innebærer at alle land er med på å forme løsningene til felles problemer – inkludert de landene som er kritiske. Kun med alle lands bidrag vil den endelige konvensjonen ha legitimitet internasjonalt, og kunne føre til meningsfulle endringer.


Ikke glem sivilsamfunnet!

Tax Justice Norge og resten av det internasjonale sivilsamfunnet står klare til å bistå i prosessen. Vår deltakelse i forhandlingene har vært forankret i mandatet for prosessen helt fra start, men var gjennom den første uken under større press. Representanter fra sivilsamfunnet har fått mindre og mindre taletid, og deres innlegg har kommet etter diskusjonen mellom stater har blitt avsluttet. Siste forhandlingsdag i første uke var dedikert til innspill fra sivilsamfunn, men var begrenset til kommentarer om temaet for den dagen (tidslinje for forhandlingene). Dette gjorde det svært vanskelig for ikke-statlige aktører å bidra gjennomgående i prosessen.

Sivilsamfunnet er en viktig aktør i internasjonalt skattesamarbeid, som leverandører av ekspertkunnskap og erfaringer som kan skape nødvendig bredde i diskusjonen. Det er avgjørende at sivilsamfunnet får en større plass i de siste to ukene av forhandlingene.


Lyst til å lese mer?

Se daglig leder i TJNs innlegg i FN under forrige forhandlingsrunde her

Vår analyse av Norges første skriftlige innspill til prosessen her

Løpende oppdateringer fra forhandlingene fra vår søsterorganisasjon Tax Justice Network her


Foto: daglig leder Andreas Fjeldskår i New York, 4. august 2024. Privat