FORUTs oppdrag er å bekjempe fattigdom og mobilisere for en mer rettferdig og solidarisk verden.Les om hvorfor FORUT melder seg inn i Tax Justice Network – Norge i dette intervjuet med generalsekretær Morten Lønstad.
- Skatte- og avgiftspolitikk er et sentralt virkemiddel for å bygge et land. I tillegg til å gi inntekter til å dekke offentlige tjenester, kan det også brukes til å kompensere for tredjepartskostnader som marked og rettssystem ellers ikke tar seg av, og til å styre forbruk i retninger som gir folkehelsemessig gevinst. Dette blir et viktigere tema i utviklingspolitikken framover, også for oss i FORUT. Derfor er det naturlig å søke alliansepartnere og kompetanse gjennom medlemskap i Tax Justice Network, sier FORUT.
FORUTs generalsekretær, Morten Lønstad, sier at medlemskapet i Tax Justice Network er et bevisst strategisk valg for FORUT. – Skatte- og avgiftspolitikk kommer til å stå mer sentralt i vårt arbeid i årene som kommer. Det ene er at temaet må få en større plass i den generelle utviklingspolitiske debatten i Norge og internasjonalt, og det må FORUT bidra til. Et rettferdig og effektivt skatte- og avgiftssystem er et viktig ledd i utvikling av et godt styresett i alle land, og utviklingsland trenger slike systemer mer enn noen.
Lønstad viser til at skatteinntekter trengs, både for å bygge opp en effektiv offentlig forvaltning og for å sikre en mer rettferdig fordeling av den økonomiske veksten som forventes i mange land i Sør. - Samtidig vet vi at mange utviklingsland taper store penger fordi det er «hull» i deres skattesystemer. Dette utnyttes av multinasjonale selskaper til skatteplanlegging og tapping av utviklingsland for ressurser. Og finnes det ikke hull, drives det skatteplanlegging likevel!
FORUTs generalsekretær sier at opplysningene på Tax Justice Network sine hjemmesider er mer enn begrunnelse god nok for en bistandsorganisasjon. Den årlige ulovlige kapitalflukten fra utviklingsland er anslått til $1.260 milliarder, mens verdens bistand er til sammenligning på $120 milliarder. Skatt er viktig for en bærekraftig utvikling, og burde være høyt på agendaen for alle bistandsaktører. Tilgang til egne skatteinntekter er nødvendig for å gjøre utviklingsland uavhengige av bistand.
FORUT har også en helt spesiell begrunnelse for å vie økt oppmerksomhet til skatte- og avgiftsspørsmål. - Vi er en av de veldig få bistandsorganisasjonene som har spesialisert seg på temaet «Rus som hinder for utvikling». Denne satsingen er støttet av Norad og organisert i programmet Alcohol, Drugs and Development (ADD).
ADD-programmet i FORUT handler om å forebygge at bruk av alkohol og narkotika blir stein til byrden for verdens fattige. Rusmidler er en risikofaktor for mange av de sentrale utviklingsproblemene; fattigdom, vold mot kvinner, HIV/AIDS og redusert folkehelse, for å nevne noen. Det internasjonale forskningsprosjektet Global Burden of Disease har anslått alkoholbruk til å være den femte største risikoen for helseproblemer og tidlig død i verden. I noen regioner i Latin-Amerika og det sørlige Afrika er alkohol helserisiko nummer én.
- Det er grundig dokumentert gjennom forskning at bruk av avgifter på alkohol er det billigste og mest effektive virkemiddelet for å redusere alkoholproblemene i samfunnet, sier Morten Lønstad. – Skatte- og avgiftspolitikk vil bli en viktigere del av ADD-programmet vårt i årene som kommer. Vi opererer som politiske rådgivere for frivillige organisasjoner og myndigheter i mange utviklingsland. Til hjelp i dette arbeidet lager vi nå et temahefte om skatte- og avgiftspolitikk. Vi håper medlemskapet i Tax Justice Network skal bidra til å øke vår egen kompetanse, sier Lønstad.
Generalsekretæren i FORUT viser for øvrig til en sak der temaene skatteflukt og alkoholproblematikk sammenfaller. – I 2010 kom ActionAid med en rapport som dokumenterte hvordan et av verdens største bryggerier, SABMiller, bruker skatteplanlegging og skatteparadiser for å unngå å betale skatt i afrikanske land. Mer om denne saken kan man lese på FORUTs ADD-sider og hos ActionAid.
Mer om FORUT:
FORUT er en norsk organisasjon med basis i de norske freds- og edruskapsorganisasjonene IOGT, Juvente og Juba. FORUT ble etablert i 1981 for å ta seg av eierorganisasjonenes bistandsengasjement. Formålet er å medvirke til sosial mobilisering av fattige og undertrykte i deres kamp for bedre levekår og grunnleggende menneskerettigheter, gjennom bistandstiltak, holdningsskapende virksomhet og politisk bevisstgjøring. FORUT er en forkortelse for FOR UTvikling.