Lansering: Financial Secrecy Index 2015

Hemmeligholdsindeksen viser at Norge er den nordiske taperen i åpenhet, men som helhet er det finansielle hemmeligholdet blitt mindre i verdens land. Se indeksen her.

Pressemelding: Den 2. november kl 18:00 CET lanseres Financial Secrecy Index 2015 globalt.

Her er indeksens hovedside med hele rangeringen Gå rett til Norges landrapport

Se Aftenpostens dekning av indeksen Dekning av indeksen i andre medier globalt

Indeksen viser at de største og verste skatteparadisene finnes i den rike delen av verden, med Sveits, Hong Kong og USA helt på toppen. Norge har en 53. plass og rangerer dermed dårligst av de nordiske landene. Financial Secrecy Index utgis annethvert år av Tax Justice Network sitt internasjonale forskerteam.

-Skatteparadisene smører hjulene i et globalt hemmelighold som skjuler skattetriksing og annen alvorlig økonomisk kriminalitet. Både rike og fattige land taper enorme summer på grunn av ulovlig kapitalflukt, men utviklingsland er de mest skadelidende, sier Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network - Norge.

De fleste land har forbedret seg siden forrige indeks i 2015, mye på grunn av den nye globale standarden for automatisk utveksling av informasjon mellom land. Unntaket er USA, som heller vil ha sin egen, og dårligere, løsning for utveksling. USA har gått fra en 6. plass til en 3. plass. Indeksens store overraskelse er Luxembourg, det lille fyrstedømmet som ble verdenskjent gjennom "Lux-leaks"-skandalene. Luxembourg har nå tatt grep etter massivt internasjonalt press, og viser den største forbedringen av alle, faller fra en 2. plass til en 6. plass

- Indeksen viser at verden tross alt går i riktig retning, men svært mye gjenstår, sier Klæboe Jacobsen.

(teksten fortsetter lengre ned)

Åpne i eget vindu

Her er indeksens hovedside med hele rangeringen

Norge henger etter EU med land-for-land-rapportering for selskaper, og registrering av egentlige eiere bak selskaper, men er i ferd med å rette på dette: Stortinget vedtok enstemmig rett før sommeren å bedre sin land-for-land-lov og har også bedt Finansdepartementet foreslå en løsning for et egentlig eierskapsregister. Begge skal ut på høring i høst.

- Norge kunne brukt sin posisjon utenfor EU til å lede an i kampen for mer åpenhet, men er i stedet i ferd med å bli akterutseilt. Lyspunktet er at Stortinget før sommeren viste at de stod samlet for mer åpenhet. Vi håper nå at Norge raskt implementerer land-for-land og eierregister på en god måte, sier Klæboe Jacobsen.

Indeksens Topp 10 (de verste landene øverst)

1. Sveits
2. Hong Kong
3. USA
4. Singapore
5. Caymanøyene
6. Luxembourg
7. Libanon
8. Tyskland
9. Bahrain
10. De forente arabiske emirater (Dubai)

Pressekontakter

Daglig leder Tax Justice Network - Norge: Sigrid Klæboe Jacobsen, +47 46861189, sigrid(at)taxjustice.no

Leder av det internasjonale forskerteamet: Markus Meinzer, +49 178 3405673
Fra forskerteamet: Moran Harari, +972 52 8812189

Generalsekretær av Tax Justice Network og grunnleger av Tax Justice-bevegelsen: John Christensen, +44 7979 868302
Director of Research i Tax Justice Network: Alex Cobham, +44 7982 236863

Tidligere utgivelser av indeksen
Financial Secrecy Index 2013
Financial Secrecy Index 2011