Heksejakt-serien: fiksjon eller virkelighet?

Vi har sjekket karakterene og innholdet i den populære TV2-serien opp mot virkelige hendelser og personer. NB! Spoiler-alert.

Serieskaperne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig har vært åpne om at «Heksejakt»-serien er inspirert av advokat og varsler Kari Breirems bok «På BA-HR bakke».

Flere studenter ved juss-fakultet på Universitetet i Oslo reagert på oppførselen til advokatselskapet i serien, og knytter serien til advokatselskapet Bahr. Barh har respondert med at studentene «forholder seg til fiksjonen i tv-serien» og «I den grad serien er inspirert av Kari Breirems bok, så avviker den sterkt fra den virkelighet Bahr kjenner.»

I vår gjennomgang fant vi en rekke likhetstrekk med både Bahr/Breirem-saken og flere andre hendelser fra virkeligheten:

  1. Seriens hovedperson er Ida Waage, som er direktør i advokatselskapet «Biermann og Gude». Kari Breirem var direktør i Bahr i 2002. Begge varsler om falske fakturaer.

  2. Ida Waages stesønn jobber også i Biermann og Gude. Han blir sparket etter å ha blitt lurt inn i en felle av sjefen. Breirems datter var sekretær i Bahr. Hun mistet jobben etter å ha gått i det Breirem mener var en felle.

  3. Biermann & Gude har en stor kunde, forretningsmannen Per Eggen. Biermann og Gude forsvarer ham i en skattesak, og sier om et vitne: «Kapteinen sier ordren var å flytte riggen til internasjonalt farvann». I virkeligheten tauet riggselskapet TransOcean oljeplattformen «Polar Pinoeer» ut i internasjonalt farvann, løste den fra kontrakten med Hydro i to minutter, solgte den fra ett datterselskap til et annet - og tauet den tilbake. Økokrim mente dette var gjort for å oppnå store skattefordeler, og tok ut tiltale i 2012.

  4. I serien sier Økokrim sjefen at de ikke har råd til å gå på flere smeller når det gjelder store saker. I virkeligheten tapte Økokrim skattesaken mot TransOcean i Lagmannsretten. Økokrim varslet ankesak, men utsatte først anken, for deretter trekke den. De tiltalte fikk millionbeløp i oppreising og Økokrim ble hudflettet i media, blant annet av advokater.

  5. I serien får Økokrims etterforsker stadig tilgang til bevis mot Per Eggen, men opplever lite støtte hos sin sjef. Etter TransOcean-saken uttalte førstestatsadvokat Morten Eriksen, som førte saken for Økokrim, at han fikk lite ressurser: «Alle visste at jeg var alene og at jeg ikke kunne være alene om en så stor sak.»

  6. Seriens justisminister fremmer et lovforslag for mer åpenhet hos advokater og sier «Vi kan ikke ha det slik at enkelte mektige aktører gjemmer seg bak taushetsplikten slik vi ser i den pågående skattesaken mot Per Eggen.» Advokatene i Biermann&Gude refererer gjentagende til advokaters sterke taushetsplikt, som argument for at Ida Waage ikke kan gå til eksterne med varselet. I virkeligheten: advokaters taushetsplikt har vært under offentlig debatt i flere år, blant annet for å være til hinder for advokatenes plikt til å varsle mistenkelige transaksjoner. Se blant annet her, herog her.

  7. Sjefen til Ida Waage vil ikke gå videre med varselet hennes, men hun vil ikke gi seg. Hun får så et varsel mot seg fra en ansatt der hun blir anklaget blant annet for å ha en trakasserende lederstil. I virkeligheten: Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV) ba sjefen i Osloskolen, Astrid Søgnen, om å gå av etter lengre tids uenighet om skolepolitikk. Søgnen hadde også over hundre varsler mot seg fra ansatte. Rett etter oppsigelsen, leverer flere ledere i teamet rundt Søgnen varsler mot skolebyråden, og anklager Thorkildsen på en rekke punkter, blant annet for trakasserende lederstil.

Så med denne lista som bingohefte er det bare å benke seg foran TV-skjermen!

Vil du støtte vårt arbeid for skatterettferdighet? Bli fastgiver i Tax Justice Norge, og gi en valgfri sum i måneden.