Ingen skatt, ingen likestilling
På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, står vi samlet med organisasjoner fra hele verden for å kreve skatterettferd for kvinners rettigheter.
Kvinner bruker 2,5 ganger mer tid på ulønnet omsorgsarbeid og husarbeid enn menn. I mange land står kvinner for den største andelen av arbeidet i offentlige helse- og utdanningstjenester. Når selskaper og velstående ikke betaler sin del av skatten, vil kutt i offentlige tjenester ofte bli resultatet. Da er det kvinners arbeidsplasser som i størst grad blir rammet gjennom kutt i lønn, eller oppsigelser.
Kvinner og jenter - særlig de marginaliserte eller som lever i fattigdom, lider mest når offentlige tjenester ikke får tilstrekkelig finansiering. Mange stater har i kjølvannet av den globale finanskrisen måttet gjennomføre store kutt i offentlige budsjetter. Samtidig mister både fattige og rike land milliarder hvert år på grunn av skattetriksing i store selskaper.
I FNs Bærekraftsmål har verdens ledere forpliktet seg å få bukt på ulikhet, vold mot kvinner og jenter, og sikre at ubetalt arbeid i og utenfor hjemmet er anerkjent gjennom å tilby offentlige tjenester, innen 2030. På tross av forpliktelsene viser FNs egne analyser at flere av enkeltlandenes tiltaksplaner mangler opptil 90 prosent av finansieringen de trenger for å kunne gjennomføres.
Skatt er en av de kraftigste verktøyene vi har for å redusere ulikhet mellom fattig og rik, og mellom menn og kvinner. Skatt betaler for det store flertallet av offentlige tjenester. Enten vi ønsker å stoppe vold mot kvinner og jenter, gjøre byer trygge, sikre at flere jenter får tilgang til utdanning, støtte kvinners økonomiske likestilling, sikre deres reproduktive helsetjenester eller redusere ulønnet omsorgsarbeid, er skatt sentralt for å realisere dette.
Den 13-24. mars avholder FNs kvinnekommisjon sin 61. sesjon (UN Commision on the Status of Women). Norge er en av 45 medlemsland i kommisjonen. I forkant av møtet oppfordrer vi norske myndigheter til å jobbe for at skatt blir anerkjent som en sentral del av oppfyllelsen av kvinners rettigheter.
Vi krever at alle land oppfyller sine forpliktelser for å sikre kvinners rettigheter. Dette inkluderer å dreie skattesystemet bort fra regressive skatter som moms, og over på progressiv beskatning av inntekt, formue og selskaper. Eksisterende skatter og endringer i skattesystemet må utredes med fokus på effektene de vil ha på kvinners rettigheter generelt og mulighetene for å finansiere offentlige tjenester. Her har enkeltland et selvstendig ansvar, og samtidig et ansvar for å få på plass internasjonale løsninger.
#TaxJustice for Women's Rights er et initiativ fra Global Alliance for Tax Justice (GATJ)
Av Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder