I 1985 etterforsket økonomen og revisoren John Christensen skatteparadisrelatert korrupsjon i Malaysia. Han dro til Storbritannia og oppsøkte alle kilder og eksperter han kunne oppdrive for å prøve å finne ut hvor pengene forsvant og hvordan skatteparadis-verdene fungerte. Ingen visste noen ting.
Christensen er selv født og oppvokst på Jersey, en kanaløy velkjent som skatteparadis. Han jobbet flere år på 90-tallet som rådgiver for finansdepartementet på øya. En murrende følelse av at noe var alvorlig galt med det globale finanssystemet hadde satt seg og sakte men sikkert samlet han en gruppe interesserte akademikere og andre fagpersoner.
Det var likevel i møte med enkeltmennesker og sivilsamfunn på Jersey som var den utslagsgivende gnisten til fødselen av en global bevegelse. På et møte over te og småkaker, bønnfalte tre innbyggere Christensen om å «redde øya vår» fra offshoreindustrien som hadde medført stor skade i lokalsamfunnet.
Christensen svarte at for å klare dette må man ta for seg hele spørsmålet om skatteparadis og den globale økonomien. «Hvis det er det som trengs, hvordan gjør vi det?», svarte de tilbake. Det vil kreve at vi lager en gigantisk global kampanje for å øke den offentlige bevisstheten, svarte han.
Så forlot han møtet og gjorde akkurat det.
Mer om skatterettferdbevegelsens tidlige historie og lanseringen av Tax Justice Network i 2003 kan du lese her. På den internasjonale varslerdagen 6. juni kan du møte John Christensen på to arrangementer:
Frokostmøte: Film og debatt
Onsdag 6 juni kl 08.45, Fritt Ord, (Uranienborgveien 2, inngang Parkveien)
Visning av filmen: «The Spiders Web – Britain’s Second Empire». Påfølgende samtale mellom John Christensen og Ingrid Hjertaker fra TJN Norge.
Arr: Ny Tid i samarbeid med Norsk PEN – for fri ytring, og Networkers SouthNorth
Panel: Hva hindrer varsling om økonomisk kriminalitet og korrupsjon blant globale aktører?
Onsdag 6. juni kl. 19, Litteraturhuset, Wergelandsveien 29.
Innledning v/ John Christensen og påfølgende panel med Christensen, Petter Gottschalk (BI), Marianne Djupesland (Økokrim) og Sigurd Bjørnestad (Aftenposten)
Arr: Norsk PEN i samarbeid med Networkers SouthNorth.