Den 5. desember vedtok et enstemmig Storting at Norge skal innføre land-for-land-rapportering (LLR) for utvinnings- og skogsindustrien. Dette er en milepæl i kampen for mer åpenhet i selskaper, som sivilsamfunnet i Norge har jobbet for siden 2006.
Daværende finansminister Sigbjørn Johnsen annonserte allerede i juni 2012 at Norge skulle innføre LLR, men veien derfra skulle bli lang og kronglete. Når Finansdepartementet la frem sitt forslag til LLR i oktober i år, ble det møtt med vantro fra et samlet sivilsamfunn. Hensikten med forslaget var utelukkende å bekjempe korrupsjon stod det, ikke å bekjempe skatteunndragelser. Dette var stikk i strid med flere uttalelser fra Johnsen det siste året.
Konsekvensen av å kutte ut skatteunndragelser som formål, var at selskapene kun skulle rapportere fra land der de har selve utvinningsvirksomhet. Landene der selskaper har såkalte «støttefunksjoner» var utelatt. Ettersom støttefunksjoner ofte er plassert i skatteparadis, ble skatteparadisene og deres betydning i rollen som verdens skjulere av globale pengestrømmer, fjernet med et pennestrøk.
Etter et betydelig press fra organisasjoner ble formålet utvidet til også å gjelde skatteunndragelser, og det er altså dette som et samlet Stortinget har gått inn for. Dette er en viktig seier, men samtidig bare starten på en prosess som må følges nitidig for å sikre at rapporteringen virkelig får betydning for å avsløre skatteunndragelser.
Fortsatt gjenstår flere åpne spørsmål:
- Vil det bli eksplisitt presisert at selskaper også må rapportere fra skatteparadis?
- Vil rapporteringen på sikt gjelde for alle bransjer?
- Vil rapporteringen senere knyttes til konsernregnskapet slik at tallene kan etterprøves og revideres?
Lederen i Finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), har uttalt at:
- Det er vanskelig å se for seg at man kan ignorere å se på om skatteparadiser blir brukt i pengestrømmen. Skal man hindre skatteflukt, må man vite hvor pengene havner.
og
-(..)at land-for-land rapportering skal gjelde for alle sektorer, ser jeg på som en naturlig fortsettelse.
Dette er tydelige politiske signaler til Finansdepartementet, som nå skal i gang med å lage forksriften som skal høre til formålet om å «synliggjøre uønsket skattetilpasning». Vi kommer til å følge nøye med!
Les mer
Daværende Finansminister Sigbjørn Johnsen lover land-for-land i 2012
Fem organisasjoner deltar på Finanskomiteens høring
Skatteparadisene som ble borte (vårt høringsinnspill til Finanskomiteens høring)
Fem organisasjoner deltar på Finanskomiteens høring
Skatteparadisene som ble borte (vårt høringsinnspill til Finanskomiteens høring)
Politiske dokumenter
Høringsdokumenter og høringsnotater fra oktober.
I dette forslaget som senere ble fremmet i forbindelse med Statsbudsjettet, var skatteparadisene fjernet.
I dette forslaget som senere ble fremmet i forbindelse med Statsbudsjettet, var skatteparadisene fjernet.
Av Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder