Norads fattigdomskonferanse: -Finansdepartementet må på banen

Temaet "Skatt og utvikling" på Norads årlige fattigdomskonferanse 15. oktober 2010 samlet rekordmange deltakere. Men temaet ble ikke prioritert av Finansdepartementet - som sendte én representant.

Se hele konferansen på nett-TV her

Skatt, kapitalflukt og skatteparadis seiler opp som det klart viktigste for utvikling i fattige land. Men denne virkeligheten tar ikke departementet som har hovedansvaret inn over seg.

Rebekka Dottey fra Christian Aid Ghana presenterte to sentrale krav som har stor betydning for utvikling i Afrika: innføre land-for-land-rapportering og automatisk informasjonsutveksling. To oppfordringer til Finansdepartementet er derfor:

- Innfør land-for-land-rapportering på alle norske selskap og selskap som opererer i Norge, inkludert de som er registrert på Oslo Børs.

- Press OECD til å ta opp igjen arbeidet med automatisk informasjonsutveksling.

Finansdepartementet er ensporet i sin tilnærming når de bare forholder seg til arbeidet som foregår i OECD. Dette er langt fra tilstrekkelig, noe som kom tydelig frem under OECDs presenteasjon ved Jeffrey Owens. Han nevnte ingen av tiltakene over med ett ord.

Innledere under konferansen:

Professor Paul Collier, Oxford University
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim
Statssekretær Ingrid Fiskaa
Rwandas skattedirektør Mary Baine
Seniorforsker Odd-Helge Fjeldstad, Christian Michelsens Institutt
Policy and Programme Manager Rebecca Dottey, Christian Aid, Ghana
Direktør John Christensen, internasjonalt sekretariat,Tax Justice Network
Landøkonom Olav Lundstøl, Den norske ambassaden i Tanzania
Avdelingsdirektør Petter Nore, Norad