Nye tall offentliggjort om skatteetatens kontrollarbeid

Bred nedgang i kontrollarbeidet. Bare de foreslått nedlagte kemnerkontorenes kontrollarbeid har økt.

Tidligere i februar kom det frem at antallet kontroller som Skatteetaten gjennomfører hos selskaper er halvert på få år - noe som blant annet førte til oppslag i blant annet Fagbladet, Stavanger Aftenblad og FriFagbevegelse.no. Tallene ble offentliggjort etter et skriftlig spørsmål i Stortinget fra Stortingsrepresentant Hadia Tajik til finansminister Jan Tore Sanner.

Tajik fulgte opp svaret til Sanner med å etterlyse mer detaljert informasjon om kontrollarbeidet overfor næringsdrivende, brutt ned til forskjellige typer kontroller, og inndelt etter størrelse på virksomheter.

Svaret fra Sanner er nå blitt offentliggjort. Tallene er imidlertid ikke blitt brutt ned etter størrelse på virksomheter, slik Tajik etterspurte.

Det er interessant å merke seg at det er kun arbeidsgiverkontrollene som har hatt en oppgang de siste årene av de ulike typene kontrollvirksomhet. Disse kontrollene er det de kommunale kemnerkontorene som står for. Disse ble vedtatt nedlagt i desember 2019, og Skatteetaten skal ta over arbeidsoppgavene. Det blir interessant hvordan antallet arbeidsgiverkontroller blir påvirket av kemnerkontorenes nedleggelse.

Oppdatering:
Stortingsrepresentant Tajik var ikke fornøyd med at tallene fra Finansminister Sanner ikke ble brutt ned etter størrelse på virksomhetene. Hun har derfor mandag 24.02 fulgt opp med et nytt skriftlig spørsmål i Stortinget, hvor hun ber Sanner offentliggjøre antallet kontroller Skatteetaten utfører for store konsern (over 1 milliard omsetning) og vise utviklingen over tid.

https://stortinget.no/no/Saker...

Les vår analyse av det nye svaret fra Finansministeren 3. mars her.