New Zealand troner på toppen av kåringen av verdens minst korrupte land. Men et smutthull i loven har tillatt fremveksten av 8000 anonyme «trusts», eller stiftelser. Og det er nettopp landets plettfrie rennommé som har fått fortgang i utviklingen.
1990: Mexico har sett seg lei av at landets rike innbyggere plasserer penger utenlands, og svartelister en rekke skatteparadis. Flere land, som USA, har siden slått hardt ned på de «klassiske» skatteparadisene som kan møte kraftige økonomiske sanksjoner hvis de huser skatteflyktninger. Dette skapte en eksplosjonsartet etterspørsel etter alternative steder å skjule seg. New Zealand regnes ikke som et skatteparadis, samtidig som et smutthull i loven muliggjør førsteklasses hemmelighold. Dette gjør New Zealand til det perfekte valg.
Slik fungerer det: en utledning registrerer en trust i New Zealand. Utlendingen må ikke oppgi sitt navn, bare navnet på en utnevnt «trustee». Dette er som regel advokater og revisorer bosatt på øya. I prinsippet er det da advokaten som står som eier, og den egentlige eieren kan dermed være helt anonym. Det er heller ikke nødvendig å ha et navn på stiftelsen, beskrive formålet til stiftelsen, eller oppgi hvor pengene kommer fra.
Men et grep til kan gjøres for å virkelig få sving på skatteminimaliseringen. Ved å opprette et holdingsselskap, kan dette selskapet overføre sitt overskudd til stiftelsen. Så lenge pengene er opptjent utenlands, betales ingen skatt.
Norge ligger ikke langt etter New Zealand i å ha et plettfritt internasjonalt rykte med sin sjetteplass på Korrupsjonsindeksen. Og i likhet med New Zealand tilbys det også hemmelighold her til lands. Advokaters overføringer av penger til og fra skatteparadis har vakt oppsikt. Et ytterligere varselsignal er at denne delen av advokaters virksomhet, transaksjonsjussen, er i sterk veks:. – Vi har vokst særlig på transaksjonssiden hvor vi har fått flere internasjonale oppdrag, sier Geir Steinberg, partner og styreleder i Haavind til Dagens Næringsliv 22. oktober i år. Flere av forretningsadvokatene tjente inntil 40 prosent mer i fjor enn i år.
- Vi er nå i den paradoksale situasjonen at vi har innsikt i norske borgeres kontoer selv på de fjerneste stillehavsøyer, men ikke på advokatkontorer i Oslo. Dermed oppstår det i praksis skatteparadiser innenfor våre egne grenser, sier statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet til Dagens Næringsliv 22. november. I samme oppslag varsler Finansdepartementet en lovendring som skal begrense advokaters taushetsplikt og en høring skal ut før jul.
Dette er et viktig skritt. I tillegg må et nasjonalt register for egentlige eiere bak selskap, såkalt «benefical owners», på plass. Dette vil gjøre det vanskeligere å opprette kreative selskapsstrukturer for å unngå skatt og ansvar.
Les mer
- Om skatteparadiset New Zealand i Treasure Islands, et innslag fra 60 minutes.
- Skattejussekspert kritisk til advokatbransjens rolle i skatteparadiser. Jack Blum på seminar i Oslo.
- Hvor langt beskytter taushetsplikten opplysninger om overføringer via advokaters klientkonto? En artikkel av advokat Sverre Blandhol. Blandhol har også bidratt om temaet i boka SKJULT.
- Taushetens pris. Debatt i Dagens Næringsliv mellom TJN Norge og Advokatforeningen
Av styreleder Sigrid Klæboe Jacobsen