Oljefondet kutter skatten ved å flytte penger via Luxembourg. (Aftenposten). Oljefondet ser ikke det problematiske i å bruke et av verdens verste skatteparadiser som en integrert del av virksomheten. Dette oppslaget kom få dager etter at administrerende direktør i Oljefondet, Yngve Slyngstad, uttalte at Oljefondet nå begynner bekymre seg over skatteunndragelser og at dette er en økende bekymring for investorer. (Reuters). Men det betyr lite med fine ord i internasjonal presse når fondet samtidig legitimerer skatteparadis ved å bruke dem selv.
Tidligere i sommer kunne vi lese at Oljefondet har bedt OECDs Investeringskomité om å slippe å følge organisasjonens retningslinjer for etiske investeringer (Nationen). Banken ber om at retningslinjene ikke skal gjelde minoritetsaksjonærer. Dette gir et inntrykk av at Oljefondet forsøker å fraskrive seg etiske forpliktelser som skal sikre at internasjonale selskaper oppfører seg i tråd med grunnleggende menneskerettigheter og miljøhensyn.
Oljefondet får også kritikk for å investere på en måte som gir stor risiko for svært liten avkastning. Sony Kapoor, direktør i tankesmien Re-Define, skriver i sin kronikk at fondet bør øke sine investeringer i utviklingsøkonomiene. Dette kan gi høyere avkastning, spre noe av risikoen og skape utvikling. Fondet bør og selge seg ut av olje- og gass-aksjer og heller investere i grønn teknologi og dermed dra fordel av veksten i den grønne økonomien.
Han påpeker også at fondet bør engasjere seg aktivt både i selskapene som de eier. Spesielt for å påvirke dem til å jobbe mot finansiell ustabilitet. Dette vil redusere den omdømmemessige og lovlige risikoen som selskapene løper gjennom aggressiv bruk av skatteparadiser og andre hemmeligholdsstrukturer.
Vi håper at disse oppslagene fører til mer enn at Oljefondets medieavdeling må jobbe på høygir. Når Oljefondets etiske retningslinjer ble innført i 2004 var det en milepæl. Tiårsjubileet i 2014 bør markeres med en større revisjon av retningslinjene og et større blikk på Oljefondet som aktør i det internasjonale markedet.
Les også rapporten Et oljefond for fremtiden – ny rapport av Kirkens Nødhjelp.
Av daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen