Pressemelding: Krever granskning av skatteparadisbruk

Nye avsløringer viser at kampen mot skatteparadis har sviktet i mange ledd

Mandag 4. april 2016 - 09:43
PRESSEMELDING:

Tax Justice Network - Norges reaksjon på dokumentavsløringene Panama Papers

Den enorme dokumentavsløringen Panama Papers viser hvordan kjente og rike personer har brukt skatteparadis for å gjemme unna milliarder av kroner. Dette løfter sløret på den grumsete verden av finansielt hemmelighold og internasjonal skatteplanlegging, og kommer i kjølvannet av avsløringer som LuxLeaks og SwissLeaks. Elleve millioner dokumenter som har blitt lekket fra det Panama-baserte advokatselskapet Mossack Fonseca.

Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network – Norge sier:

  • «avsløringene viser at kampen mot skatteparadisene er langt fra vunnet, og at tiltakene som har blitt gjort til nå har vært alt for puslete».
  • «Avsløringene viser at systemet har sviktet i mange ledd. Advokatselskap, banker og skatteparadiser har tilrettelagt for alt fra storstilt korrupsjon, skjule identitet til personer på terror-lister, til internasjonal våpenhandel og skatteunndragelse. Når støvet legger seg, bør Stortinget kreve en granskning og helhetlig plan for å beskytte samfunnet vårt mot den globale hemmeligholdsindustrien.»
  • «dette er bare avsløringer fra ett advokatselskap i ett skatteparadis. Avsløringene viser bare toppen av isfjellet.»
  • «at man har brukt et Panama-selskap til å skape skjult eierskap betyr ikke nødvendigvis at man har gjort noe ulovlig. Men dersom man har kriminelle hensikter er det få andre konstruksjoner som vil være bedre egnet til å skjule eierskap enn de vi har sett avslørt her.»

«Tax Justice Network – Norge oppfordrer nå norske politikere og myndigheter til snarlig handling:

  • Det må tas umiddelbare grep mot skjult eierskap. I Norge må prosessen om åpningen av aksjonærregisteret føre til et offentlig tilgjengelig register over samtlige egentlige eiere av selskaper og juridiske strukturer.
  • Land-for-land-rapportering for selskaper ble av den norske regjeringen utformet med et eksplisitt unntak fra å måtte rapportere fra datterselskaper og aktiviteter i skatteparadis. Dette er en uforståelig avgjørelse som i lys av disse avsløringene framstår som svært uheldig. Land-for-land rapportering må gjelde for aktiviteter i alle land, og også utvides til å gjelde for alle selskaper.
  • Stortinget bør nå ta en grundig titt på Finanstilsynets rolle. De har åpenbart sviktet i å hindre norske banker fra å kunne opptre som mellommenn mellom norske kunder og skatteparadis.

Kontaktinformasjon

  • Daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen sigrid(at)taxjustice.no / +47 46861189
  • Politisk rådgiver Peter Henriksen Ringstad peter(at)taxjustice.no / +47 482 62 611