Skatt for utvikling
Skal handel få Afrika ut av fattigdom, trengst det systemer som hindrer skattesnusk fra internasjonale selskaper. Det skriver vårt styremedlem Frøydis Olaussen i Bergens Tidene
Innlegget stod på nett 12. juni i Bergens Tidene.
I en kronikk mandag 02.juni foreslår Røgeberg at mer handel skal hjelpe Afrika ut av fattigdom, og vekk fra den vestlige bistandsavhengigheten. Det er mye mulig det er veien å gå, men for å få det til må noe helt vesentlig på plass.
Handelen med Afrika øker, og nylig gikk næringsminister Monica Mæland ut og sa, at nå skulle norsk næringsliv konsentrere seg mer om Afrika. Det har norsk næringsliv gjort lenge, Statoil og Yara har operert i Afrika i åresvis.
Avsløre skattejuks
Norad, som forvalter norske bistandsmidler, startet for noen år siden prosjektet, skatt for utvikling. Representanter fra Skatt Vest her i Bergen har reist til sine samarbeidsland i Afrika for sammen med sine Afrikanske kollegaer utvikle systemer for å innhente skatt, og avsløre skattejuks.
Hvert år unndras enorme summer skatt fra Afrika, mer enn 10 ganger så mye som kommer inn i Afrika som bistand, forsvinner ut. Fra Afrika forsvinner årlig 1 260 milliarder dollar i ulovlig kapitalflukt. Noe av det er fra korrupte statsledere, men det aller aller meste er store internasjonale selskaper som snyter Afrika for inntekter.
Afrika trenger insentiver til å inndrive skattepenger, skriver Røgeberg. Kommer insentivene hvis vesten slutter å gi bistand? I kampen mellom befolkningens krav til høyere skatteinntekter og storselskapenes krav om lavere skatt, så vinner ikke befolkningen. Ikke ennå. Storselskapenes krav om skatteferier, skattefri, spesielle skatteavtaler for å etablere seg i et land vinner. I tillegg er det en uendelig mengde jurister, revisorer og rådgivere som oppretter underselskaper, datterselskaper og kontorer i land som Sveits og Jersey, alt for å slippe å betale skatt.
Kapitalflukt
Et trist eksempel er bryggerikjeden SABMiller, et av verdens største bryggerier. Organisasjonen Action Aid avslørte at bryggeriet i Ghana overraskende nok gikk med underskudd, på tross av at bryggeriet produserte øl for en verdi av 29 millioner pund. Kioskeier Marta, eier en liten kiosk ved siden av bryggeriet. Her selger hun blant annet drikke produsert på dette bryggeriet. Marta betaler årlig ca 50 pund i skatt. I seg selv ikke mye, men mer enn bryggeriet betaler, de betaler 0.
OECD og EU har etter finanskrisen i 2008 sett at alt for mye penger holdes skjult i skatteparadis, og begynt å uroe seg for dette. Forslagene til handling mot skatteparadis og kapitalflukt kommer, men de handler ikke om hvordan det skal stoppe kapitalflukten fra utviklingsland.
Skatt som samfunnskontrakt
Røgeberg peker i sin kronikk på mangelen på sosial kontrakt mellom stat og folk. Det er skatt som er den kontrakten, dessverre er denne kontrakten nå ødelagt av selskapers skatteunndragelse. Kanskje er det mer handel som er veien for Afrika ut av fattigdom. Skal det fungere må det være gode systemer for skatt på plass. Det er her endringene må gjøres hvis Afrika skal løsrives fra vestens bistandsavhengighet, og komme seg ut av fattigdom.
Av Frøydis Olaussen, styremedlem Tax Justice Network - Norge