Skatteavtaler til besvær for fattige land

Utviklingsland taper milliarder på dårlige skatteavtaler, ifølge ny rapport.

Organisasjonen ActionAid står bak rapporten «Mistreated». Rapporten er et resultat av et nyskapende arbeid på skatteavtaler i utviklingsland. Action Aid har samlet og undersøkt over 500 internasjonale skatteavtaler hvor utviklingsland er en avtalepart. Avtalene er tilgjengelig som et datasett på Action Aids nettsider.

Ifølge rapporten går utviklingsland glipp av store potensielle skatteinntekter årlig, fordi de sier fra seg mer makt enn nødvendig i skatteavtaler med rikere land. Rapporten framhever særlig at multinasjonale selskaper kan redusere sin skatt i lavinntektsland fordi landene har akseptert begrensninger på hvor mye de kan kreve fra selskaper i kildeskatt, skatt på rentebetalinger og utbytte. Action Aid mener at utviklingsland med skatteavtaler med OECD-land sier fra seg mer av sine rettigheter, sammenliknet med andre avtaler. Rapporten hevder også å fine at avtalene virker å bli verre, snarere enn bedre, med tanke på hva utviklingslandene sitter igjen med.

Hovedanbefalingene fra rapporten:

  1. Skatteavtaler som legger begrensninger på mulighetene lavinntektsland og lavere mellominntektsland har til å skattlegge, bør gjennomgås på nytt.
  2. Myndigheter bør åpne opp for langt mer offentlig innsyn i prosesser med å forhandle, ratifisere og gjøre konsekvensanalyser av skatteavtaler.
  3. Myndigheter må ta hensyn til og vurdere utviklingskonsekvensene av skatteavtaler.
  4. Multinasjonale selskaper bør være åpne og transparente rundt deres interaksjoner med lovgivere i utviklingsland og offentlige tjenestemenn når det kommer til utformingen av betingelsene i skatteavtaler.


For mer informasjon, kontakt:

Peter Ringstad, politisk rådgiver
+47 48262611
/ peter@taxjustice.no