Skattejakt USA style

USA innfører tidenes strengeste våpen mot skatteunndragelse. FATCA kan bli mer effektivt enn alle andre forsøk fra OECD og EU til sammen.
FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) er et enestående stykke lovtekst. Den krever at banker og andre finansinstitusjoner utenfor USA, må si fra til amerikanske skattemyndigheter om alle amerikanske statsborgere som har konto hos dem.
Dette er en form for automatisk utveksling av informasjon som kan vise seg å være svært effektivt. Årsaken er at USA setter i verk alvorlige sanksjoner hvis bankene holder tilbake informasjon. Som straff vil bankene måtte betale 30 % kildeskatt på de fleste transaksjoner banken har med USA. Det vil antageligvis de færreste banker har råd til.
Nettopp trusselen om strenge sanksjoner gjør at banker og andre tredjeparter vil ha stor egeninteresse i å identifisere sine kunder korrekt. I andre ordninger med automatisk informasjonsutveksling, slik som mellom nordiske land og EUs sparedirektivt, er det et problem at identiteten til mange av kontohaverne ikke er riktig oppført. Dette kan gjøre det vanskelig eller umulig for myndighetene å skattlegge disse personene.
Bankene er dessuten forpliktet innenfor hvitvaskingsregelverk å «kjenne sin kunde». Dette «know your customer»-prinsippet må bankene nå ta mer alvorlig.
Norge jobber for å tilpasse seg FATCA. Blant annet er det snakk om at bankene skal kunne rapportere direkte til norske myndigheter, som igjen rapporterer til USA. Banker som har mesteparten av sin kundebase lokalt (98 % norske kunder) blir ikke berørt. FATCA trer i kraft 1. januar 2013 og fases inn til januar 2017.
Forhåpentligvis kan dette være til inspirasjon for andre lands myndigheter. Når vil vi se en norsk FATCA?
Les mer:
Av styreleder Sigrid Klæboe Jacobsen