Bitte lille Nederland er størst i verden målt etter størrelsen på direkteinvesteringer inn og ut av landet. Ifølge den nederlandske nasjonalbanken DNB har Nederland 18% av verdens utenlandske direkteinvesteringer, 3.700 milliarder dollar. Landet er også nr. 5 av mest populære investeringsdestinasjoner for norske selskap.
Men disse gigantsummene blir ikke investert i nederlandske vindmøller og tulipanplantasjer. Landet huser 23.500 postboksselskaper, altså tomme skallselskaper som ikke har noen tilknytning til den nederlandske økonomien. Disse postboksene fungerer som en økonomisk dreieskive – der inntekter fra andre deler av et konsern blir sluset gjennom for å unngå skatt. 80 av verdens største selskaper har slike postbokser her.
En ny rapport fra SOMO viser hvordan Portugals største selskap innen gass og elektrisitet, Energias de Portugal, opprettet et datterselskap i Nederland og fikk en lavere skatteregning som resultat. Nederland er kjent for å inngå hemmelige Advanced Pricing Agreements (APA) med selskaper, som i praksis fører til dobbel ikkebeskatning. Landet der all verdiskaping skjer, i dette tilfellet Portugal, mister overskudd og får dermed mindre skatteinntekter.
Visefinansminister Frans Weekers har nå sagt at han vil snu trenden med det stadig voksende postboksselskaper i landet. Han vil også reforhandle skatteavtaler med 23 utviklingsland fordi avtalene bidrar til kunstig overskuddsflytting.
Men det er sannsynlig at postboksselskapene vil bestå. Det er ikke snakk om å øke kravene til «substans» i selskapene, men snarere om å utvide eksisterende krav til å gjelde for flere typer i selskaper. Ett slikt krav er at minst halvparten av styremedlemmene må bo eller være offisielt bosatt i Nederland. Men nederlandske styremedlemmer kan enkelt bestilles gjennom trust-selskaper som tilbyr slike tjenester.
Les mer
Skatteflukt til Nederland fra eurokriselandene(Kureren.no)
Pøser ut til paradiser(Klassekampen)
Avoiding Tax in Times of Austerity – Energias de Portugal and the Role of the Netherlands in Tax avoidance in Europe(rapport fra SOMO – The Centre for Research on Multinational Companies)