Skatteparadis og skatteunndragelser slet med å holde seg på agendaen under G20-møtet i St. Petersburg 5-6. september. Syria-krisen bidro noe til dette, men det vitner også om at de rikeste landene ikke har vilje til å legge inn den innsatsen som trengs.
Det mest positive resultatet fra møtet er at G20-landene lover å sette i gang med automatisk informasjonsutveksling før 2015 er over. De uttaler også at de støtter OECD sitt forslag om en «virkelig global modell for multilateral og bilateral automatisk utveksling av informasjon». Skjer dette, vil det være mulig for alle land å få oversikt over egne innbyggere og selskaper som har plassert penger i skatteparadis. Det viser et radikalt skifte fra nåværende avtaler, som kun gjør det mulig å spørre skatteparadis om slik informasjon i ett og ett tilfelle.
Denne «autoinfoen» skal imidlertid bare på plass mellom G20-landene i første omgang, som gjør at vi nok er langt unna en «virkelig global» utveksling av informasjon. G20 gjør en stor feil i å ikke inkludere utviklingsland på like fot i dette arbeidet fra starten av. Det er en stor risiko for at små sårbare land utvikler skatteparadislignende trekk, på siden av de internasjonale prosessene. Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, kom med en kraftig oppfordring til G20: - Africa has lost its tolerance for being exploited. I urge G20 leaders to tackle issues such as transfer mispricing (Fra The Guardian).
Vi er glade for å se at initiativet «Tax inspectors without borders» får offisiell støtte. Men andre viktige tiltak tas det for lett på. Land-for-land rapportering for multinasjonale selskaper nevnes for eksempel ikke i selve uttalelsen, men kan etter nøye lesing og noe velvilje identifiseres i punkt 7 og aksjon 13 i et eget vedlegg på skatt.
Spørsmålet om hvordan identifisere de egentlige eierne bak selskap og truster er enda vagere formulert. Her oppfordres alle land til å følge Financial Action Task Force (FATF) sine anbefalinger. Men FATF sine anbefalinger er for svake - de sier at selskapene plikter å vite hvem som eier dem. Men dette burde være selvsagt. Det vi trenger er et internasjonalt og offentlig tilgjengelig register over hvem som egentlig kontrollerer selskapene. Et slik register klarte heller ikke G8-møtet å enes om.
G20 er hjertens enig med OECD i at selskapers overskudd må skattelegges der verdiene skapes. Men de klarer ikke å følge opp med nødvendige tiltak som matcher denne visjonen, som for eksempel enhetlig skattelegging.
Les mer
Offisiell uttalelse fra G20-møtet i St. Petersburg 5-6. september
Oppsummering fra G8-møtet før sommeren
Tax Inspectors Without Borders
OECD skuffer med ny handlingsplan (BEPS)
Av daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen