Sveits signerer utvekslingsavtale

Men skatteparadiset kan selv bestemme hvilke land de mener er verdige å dele skatteinformasjon med. Les om svakhetene i den nye globale standarden.
Den globale standarden for utveksling av skatterelatert informasjon mellom land er utviklet av OECD. Den 19. november ble Sveits den 52. landet til å signere denne avtalen.
Men på tross av at dette kalles en "multilateral avtale" er det ikke snakk om at alle land som signerer skal utveksle informasjon med alle andre. Hvert land skal oppgi hvem de ønsker å dele informasjon med. Hvis to land har hverandre på sine lister, blir det en match, og utveksling kan skje. En dating-liste om du vil. Sveits vil sannsynligvis sette en håndfull større OECD-land på sin "dating-liste".
En annen stor svakhet med avtalen er at landene må gi informasjon for å motta informasjon. Dette kan gjøre avtalene ubrukelige for utviklingsland, som vi skriver mer om her.
Men et lite steg for Sveits er tross alt et stort steg for mer åpenhet i det globale finansielle hemmeligholdet. Sveits ligger i dag på toppen av Financial Secrecy Index.
Les mer
Pressemelding fra OECD: Switzerland takes important step to boost international cooperation against tax evasion
Pressemelding fra Sveits: Switzerland takes further step towards introduction of automatic exchange of information
Fra den engelske TJN-bloggen: Switzerland signs up for automatic info exchange. But there’s a catch
Av Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder