TJN på Unio-konferansen

3. desember deltok daglig leder Andreas Fjeldskår i panelsamtale med Pål Lønseth på Unio-konferansen. Temaet var økonomisk kriminalitet og svart økonomi.

Skattetriksing og økonomisk kriminalitet har mange fellestrekk. Mange av mekanismene som muliggjør multinasjonale selskapers underbetaling av skatt på tvers av land, legger også til rette for hvitvasking, terrorfinansiering og sanksjonsomgåelse. Kompliserte selskapsstrukturer og hemmelighold om egentlige eiere er i kjernen av denne svarte økonomien.


Det som skjer i det skjulte

På Unio-konferansen pratet Andreas Fjeldskår, daglig leder i Tax Justice Norge, med Pål Lønseth, sjef i Økokrim, om nettopp dette. Samtalen ble ledet av Siri Lill Mannes.

Selv om skattetriksing og skatteplanlegging i mange tilfeller er lovlig, tar selskaper og enkeltpersoner gjerne i bruk særregler tilbudt i skatteparadis for å redusere sin skatt på en måte som folk flest ikke har mulighet til.

Andreas Fjeldskår beskriver sammenhengene under panelsamtalen, som du kan se her (starter ca. 1:58)

–De skatteparadisene som tilrettelegger for mye hemmelighold, der det er lag på lag med holdingselskaper, gjør det veldig vanskelig for norske skattemyndigheter eller andre å nøste opp. Og dette hemmeligholdet tilrettelegger jo for at eiere kan holdes skjult, langt bak i denne rekken av holdingselskaper. Eierne kan for eksempel være russiske oligarker. Sanksjonsomgåelse er ganske enkelt for Russland nå, fordi eierne er gjemt så langt bak at vi ikke vet ikke hvem de er – vi vet ikke hvem vi investerer sammen med.


Hvorfor bør fagorganiserte bry seg?

Samtalen var en del av konferansens del Finansiering av offentlig sektor: utfordringer og løsninger. Den økende trusselen fra økonomisk kriminalitet og svart økonomi ble satt i sammenheng med utfordringer tilknyttet offentlig finansierte velferdstilbud og behovet for arbeidskraft.

Andreas pekte blant annet på næringslivets plass i denne skjulte økonomien, både som aktører og tapende parter:

–Hemmeligholdet ødelegger også for norsk næringsliv. Hvis amerikanske tek-selskaper som Facebook og Google ikke betaler skatt, så har de, la oss si, 20 prosent mer de kan bruke på å utvikle selskapene. De kan utvikle monopoler, som vi ser i veldig mange bransjer. Og da lider jo norske arbeidsplasser og norske fagforeninger, og det blir ikke lønnsdannelse.

Konsekvensene av skattetriksing og bruk av skatteparadis for arbeidstakere er et stadig større fokus hos norske fagforeninger.

Les for eksempel kronikk i Klassekampen skrevet av TJNs Jonas Veland sammen med Tankesmien Agenda og LO her (bak betalingsmur)

Eller sjekk ut TJN, Agenda og LOs tidligere arrangement: Skal vi la selskaper sende skatteregninga til arbeidsfolka?


Foto: skjermdump fra opptak av konferansen.