Vår guide til KÅKÅnomics-festivalen

Stavanger kan skilte med «Nordens første, beste og morsomste økonomifestival» denne uken.

Her finner du et nøye utplukket utvalg arrangementer om skatt med mer fra KÅKÅnomics-festivalens mangfoldige program. God økonomidebatt!

Moneyland - på innsida av kleptokratiet!
Norsk oljemuseum, onsdag 23. oktober kl. 18:30

«Alle politikere og pengefolk i hele verden bør lese den», har John le Carré uttalt. Bli med på en reise inn i forfatter Oliver Bullough«Moneyland» et sted der de rike skjuler sin formue for å slippe skatt og de mektige utnytter systemet til å stjele.
Oliver Bullough, historiker, journalist og forfatter av den internasjonale bestselgeren «Moneyland», samtale med Ingrid Hjertaker, statsviter, forfatter og rådgiver i TJN – Norge


Formue, ulikhet og makt
Sting nere, torsdag 24. oktober kl. 17

I hvor stor grad er ulikhet i formue et problem i Norge? Hvorvidt virker den store felles Oljeformuen dempende på forskjellene?
Steinar Juel, samfunnsøkonom i tenketanken Civita, Kalle Moene, professor i økonomi ved UiO, Programleder: Lars Kolbeinstveit, rådgiver i Civita

Det store skatteranet
Blyge Harry, torsdag 24. oktober, kl. 19:30 – 20:30

Mens vanlige norske selskap og vanlige lønnstakere bidrar til felleskapet med betydelige skatter og avgifter hevder enkelte at de store selskapene ved hjelp av kreative tilpasninger slipper unna. Hvordan kan vi gi flernasjonale selskapers bruk av skatteparadis rødt lys?
Martianne Marthinsen, stortingspolitiker og forfatter, Maria Walberg, samfunnsøkonom, rådgiver i LO og forfatter, Benn Folkvord, professor i Skatterett og nestleder Skatteklagenemnda, Karen H Ulltveit Moe, professor i samfunnsøkonomi, Programleder: Ingrid Hjertaker, TJN – Norge

Hvem er redd for overvåkingskapitalismen?
Victoriasalen, torsdag 24. oktober, kl. 21:30-22:30

Hvordan får vi kontroll over den nye teknologien og den overvåkingskapitalismen den kommer med? Hvordan skaper vi en menneskelig fremtid? Shoshana Zuboffs «The Age of Surveillance Capitalism» har fått en hel verden til å få øynene opp for hva som kan komme til å skje om vi ikke tar den nye digitaliserte maktorden på alvor.

Steve Keen, professor og rektor ved School of Economics, History and Politics ved Kingston University, forfatter av bl.a. «Debunking Economics, Matthias Weik, forfatter, strategi- og finansrådgiver, grunnlegger av Friedrich & Weik Vermögenssicherung. Programleder er Bent Sofus Tranøy, statsviter, professor Høgskolen i Hedmark og Høyskolen Kristiania, forfatter av «Markedets makt over sinnene»

Hvordan redde verden fra finansialisering?
Victoriasalen, Victoria Hotel, fredag 25. oktober, kl. 18-19

Hindringene for fri kapitalflyt er bygd ned fra 1980-tallet av, med den følge at den globale finansøkonomien har vokst med galopperende fart. Veksten i finansøkonomien har ført med seg større forskjeller, spekulasjon, gjeld og ustabilitet. Grace Blakeley viser hvordan få den frie flyten av kapital under bedre kontroll i sin nye bok «Stolen: How to save the world from financialisation?».
Innledning ved Grace Blakely, forsker ved tankesmien Institute for Public Policy Research, kommentator er Olav Chen, norsk sosialøkonom og porteføljeforvalter i Storebrand, programleder er Ingrid Hjertaker, TJN Norge, ga i 2017 ut boka «Ustabilitetens politiske økonomi» sammen med Bent Sofus Tranøy.

Hvem styrer norsk økonomidebatt?
Sølvberget – møteplassen, lørdag 26. oktober, kl. 12:30

Hvem styrer norsk økonomidebatt, og hvor er polene? Hvilke konsekvenser har det at vi diskuterer økonomi på den måten vi gjør, til vanlig og her på økonomifestivalen, og hvordan kunne debatten sett ut dersom andre aktører hadde vært opinionsledende?

Programleder er Sten Inge Jørgensen, forfatter, journalist og leder av Hele Norge snakker! Deltagere TBA, men forvent et spesialutvalg fra deltakerne i det øvrige festivalprogrammet.

Hvor korrupt er Norge, egentlig?
Victoriasalen, Victoria Hotel, Lørdag 26. oktober, kl. 13:00-14:00

Ifølge Transparency Internationals indeks (CPI) er Norge i verdenstoppen blant de mest korrupsjonsfrie land. Er slike korrupsjonsindekser pålitelige? En britisk forsker har hevdet at korrupsjonsanalysene hjemsøkes av tvilsomme data. Andre at systemet begraver varslingssaker. Hvordan står det egentlig til – i Norge? Kari Breirem er kjent som varsler i Tore Tønne-saken og aktuell med boka «Fremme rett og hindre urett – Om korrupsjon, rettssikkerhet og varsling». Boka er «altfor sjelden vare her til lands», lød det i anmeldelsene.
Innleder er Kari Breirem, advokat, forfatter og direktør i lagmannsretten. Kommentator: Ingrid Hjertaker, TJN Norge. Flere deltagere og programleder: TBA

Brexit - fem dager igjen!
Victoriasalen, Lørdag 26. oktober, kl. 17:00-18:00

Lørdag 26. oktober er det fem dager igjen til Storbritannia skal gå ut av EU. Skjer det med eller uten en avtale med EU? KÅKÅnomics tar den store Brexit-debatten mens dramaet går mot sitt klimaks.
Grace Blakely, forsker ved tankesmien Institute for Public Policy Research, Ingrid Hjertaker, politisk rådgiver i TJN Norge, Tom Hetland, historiker, kommentator og tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad. Programleder: Sten Inge Jørgensen, forfatter, kritiker og utenriksjournalist i Morgenbladet.