02.11.2016

Eiendom – den nye sveitsiske bankkontoen

Hva skal du med en postboks på Seychellene når du kan ha en treroms i London? TaxCast gjør et dypdykk i sammenhengene mellom eiendom og skatteparadis.
Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

Eiendom er den nye trenden i skatteplanleggerverdenen!

I denne episoden får vi historien om One Hyde Park i London – verdens dyreste boligkompleks bygget noensinne. Her går leilighetene for over en milliard kroner! One Hyde Park forteller oss hvordan eiendom har blitt et svært lukrativt investeringsobjekt for rike mennesker i fattige land, som ønsker å plassere penger langt vekk fra befolkning, skattemyndigheter eller kreditorer i hjemlandet. One Hyde Park forteller oss også om hvem som er vinnerne i dagens globaliserte økonomi. Og det er ikke finansfolka! Derimot er det oligarker og eliter i land som Russland eller Nigeria.

Eiendom som investeringsobjekt har alt en skatteplanlegger kan drømme om. Foruten den store verdistigningen, er det en rekke skattemessige smutthull for utlendinger ved å investere i eiendom i byer som London og New York. Og aller viktigst, du kan skjule hvem som er den reelle eieren av eiendommen, og dermed lure deg unna beskatning, eller skjule kriminalitet. Eiendom er et skattemessig kinderegg!

Vi snakket med:

  • Nicholas Shaxson, journalist og forfatter, og jobber for Tax Justice Network i Storbritannia.
  • Guttorm Schjelderup, professor i økonomi og leder av Senter for Skatteforskning ved Norges Handelshøyskole i Bergen, og en av Norges fremste eksperter på skatteparadiser.
  • Olav Salte Wiig, økonom fra Norges handelshøyskole i Bergen, skrev masteroppgaven “Utenlandsk formue skjult i eiendomsmarkedet, En case-studie av Storbritannia og USA”.