08.12.2014

En podcast om globale skattespørsmål

Vi lanserer første episode av den norske TaxCast - en podcast om globale skattespørsmål.
Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

Tax Justice Network Norge gjør som britene og lager podcast om skattespørsmål! Vegard Foseide og Karoline Arnesen er journalistene som skal ta deg gjennom kompliserte selskapsstrukturer, informasjonsutvekslingsavtaler, finne egentlige eiere og gi deg siste nytt fra skattefronten.

Litt av alt i begynnelsen

Vegard forteller at han og Karoline gjerne ønsket at første episode kunne ha med litt av alt, men det gikk ikke når snutten skulle være under 15 minutter.

- Vi følte at vi måtte ta det helt grunnleggende først, forteller Vegard. - Vi kunne ikke begynne rett på sak uten å først forklare hva et skatteparadis er. I første episode har vi snakket med en flere eksperter om hvordan vi kan definere et skatteparadis og deres rolle i verden.

For å komme til bunns i hva et skatteparadis er snakket de også med historiker Kristine Sævold. Karoline er imponert over alt Sævold kunne fortelle.

- Hun er full av funfacts om skatteparadiser opp gjennom historien, og de bare kommer som perler på en snor, sier hun. For eksempel fakta om norske kommuner som fikk oss til å tenke "aha, er det derfor det er sånn".

Episode 1: Informasjonsutveksling

Hovedtemaet i episoden er informasjonsutvekslingsavtaler, og de har snakket med professor ved NHH, Jarle Møen og jurist Ida Lynne, som fikk TJN-stipend i arbeidet med masteren sin om temaet.

- Vi har snakket med folk som har skikkelig grep om disse avtalene og hvordan de funker. Vi ser også på hva som er problematisk med dem, og mulige løsninger, sier Vegard.

I episoden ser de også framover mot hva som blir neste steg for det internasjonale samarbeidet på området. Vegard har tatt med opptakeren til Geneve denne uka for å finne ut av hvor veien går videre, så følg med på de neste episodene av TaxCast også!