16.01.2015

Hvem eier Sydvaranger gruve?

"For allmennheten er det svart boks. Umulig å finne ut av. Dette er noe man burde gjøre noe med," sier Økokrimsjef Trond Erik Schea om det norske registeret over utenlandske eiere i norske selskaper. Vi ser nærmere på hvorfor det er sånn og hva vi kan gjøre med det i årets første TaxCast.
Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

Hør flere TaxCast-episoder her: Episode-oversikt

- I Finnmark er det ei gruve som heter Sydvaranger gruve. Den ble kjøpt opp av et utenlandsk selskap, men Sydvaranger visste ikke hvem som stod bak oppkjøpsselskapet. Selv når de spurte de nye eierene fikk de ikke svar, forteller Sigrid i TJN til TaxCast-journalist Karoline Arnesen.

Gjennom en sveitsisk bank, et fond på Kypros, og SPA GP (II) Limited og SPA Financial Services har et selskap som heter Dalnor Assets ved en viss Gabriela Bell kjøpt aksjer i gruva i Kirkenes siden september 2012. Lokalavisa Finnmarken har fulgt saken nøye, og administrasjonen i gruva fortviler. Vi undersøker hvilke strukturer som legger til rette for slik forkludring av eierskapet.

- Skjult eierskap er et felt det skjer veldig mye på om dagen, så det var moro å sparke igang TaxCast-året med denne episoden, forteller TaxCast-journalist Vegard Foseide.

I episoden hører vi at Økokrimsjefen Trond Erik Schea har ganske like synspunkter som Tax Justice Network på dette temaet. Det samme har Den norske revisorforening, representert ved fagdirektør Harald Brandsås. John Christensen og Sigrid Jacobsen forteller at det er mye spennende som skal skje i forbindelse med nytt digitalt register for egentlig eierskap i året som kommer. TaxCast skal holde dere oppdatert!