17.02.2016

Hvor blir det av fotballpengene?

Vi vet at det er mye penger i fotball, men hvor blir de av? Vi har sett nærmere på norsk fotballøkonomi og snakketmed fotballagenter, spillere og advokater for å finne ut om penger fra norsk fotball havner i skatteparadiser.
Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

Fotballagenter
Ved kjøp og salg av fotballspillere omsettes det for milliarder i hvert overgangsvindu. De fem største fotballigaene i verden brukte til sammen 2396 millioner dollar på kjøp av fotballspillere mellom 1. juni og 1. september 2015. Ofte får fotballagentene en stor del av kaka; på verdensbasis er det ikke uvanlig at agenter får en fjerdedel av overgangssummen. Advokat og agent, Gunnnar-Martin Kjenner er tydelig på hva han synes om dette.

- Det er hårreisende at så store verdier skal lekke ut av organisasjonen og det idrettskapende arbeid. At det skal gå direkte ut av organisasjonen, ut av idretten i den størrelsesordenen, det er jo forstemmende, sier Kjenner.

Bilde tatt på Bosmenturnering, desember 2016. Foto: Vegard FoseidePå tide med nye regler?
Da Norges fotball Forbund bestilte en uavhengig gjennomgang av overgangssaker fra 2007-2011 fant man grunn til å mistenke økonomisk kriminalitet og regelbrudd i en rekke overganger. Likevel ga ikke de nye reglene for formidling av fotballspillere, som kom i fjor strengere rammer. Snarere tvert imot, vi fikk vi et regelverk som gjør det mulig for hvem som helst å bli fotballagent.

- Nå fikk vi et reglement som åpner opp for at alle som ønsker kan være agent eller formidler, som er det nye begrepet, og det er jo en litt skremmende, Forteller Eirik Monsen, advokat i NISO.

Norske fotballpenger i skatteparadiser
Et løst regelverk fra NFF er bekymringsverdig også fordi det gjør det vanskeligere å holde oversikt over pengestrømmene i forbindelse med kjøp og salg av spillere. Vi har sett på hvordan norske fotballagenter har bosatt seg eller etablerer selskaper på Guernsey, i Luxemburg, Østerike og Liechtenstein. Dermed får de skattefordeler og et finansielt hemmelighold som gjør det vanskelig å oppdage økonomisk kriminalitet.

Vil du vite mer om idrett og skatt? Kom på seminar 8. mars i Trondheim!

I episoden snakker vi med:

  • Gunnar-Martin Kjenner, agent og jurist
  • Joachim Walltin, leder i NISO
  • Eirik Monsen, jurist i NISO
  • Lars Johnsen, fotballmagasinet Josimar
  • Sigrid Klæboe Jacobsen, Tax Justice Network - Norge

Dementi: Den opprinnelige versjonen av denne episoden inneholdt faktumfeil om agentselskapet Stars & Friends. Dette ble omtalt som et Østerrike-selskap med morselskap i Liechtenstein. Dette er ikke riktig. Stars & Friends Scandinavia AS er et norskregistrert AS med morselskap i Østerrike. Tax Justice Network - Norge beklager feilen. Denne delen av podcasten har nå blitt fjernet.