08.12.2014

Land-for-land-rapportering

I denne episoden ser vi på land-for-land-rapportering. Hvorfor trengs det? Og hva må til for at det skal fungere?
Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

Hør flere TaxCast-episoder her: Episode-oversikt

- Vi undersøker hvorfor Bermuda er verdens mest produktive land, hvorfor Jersey er det landet som eksporterer flest bananer til Europa uten at det finnes et eneste banantre der, forteller TaxCast-journalist Karoline Arnesen. - Det er mange sprø eksempler på pengeflytting mellom datterselskaper, så det har vært underholdende å gjøre research til denne episoden.


Vrient å kontrollere store multinasjonale selskaper
Skatt er i vinden, og i denne episoden hører professor Jarle Møen fortelle hva som skjer når norske selskaper blir multinasjonale. Overraskende nok så forsvinner det skattbare overskuddet. Over 7 milliarder kroner i skatteinntekter forsvinner ut av landet, viser forskningen hans.

- Dette er ikke bra for Norge, men vi har heldigvis sterke skattemyndigheter som kan etterforske. Vi tok en prat med skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen om dette, og selv om vi har gode skattemyndigheter fortalte han oss at det er krevende å undersøke om store multinasjonale selskaper betaler den skatten de skal,forteller Vegard.

- Da kan man jo tenke seg hvor krevende det er for utviklingsland, sier Karoline.


Går verst utover de fattigste landene
Det er flere viktige stemmer du kan høre i den andre episoden av TaxCast. Ghanas skattedirektør Erick Mensah og Dereje Alemayehu fra Global Alliance For Tax Justice forteller hvorfor det er viktig for fattige land å få på plass regler som gjør at man kan oppdage selskapers skattetriksing.

- Vi har med mange internasjonale fagfolk fordi jeg besøkte FNs skattekommite sitt møte i Genéve,forteller Vegard. - Det var en hektisk tur med mange flere intervjuer enn de som kom med denne gangen, så det er bare å glede seg til de neste episodene!