30.05.2023

Pengeland: EU-domstolen VS åpenhet i skatteparadiser

Skatteparadiser har perfeksjonert kunsten å tilby tjenester som omgår lover og reguleringer i andre land. Mangelen på åpenhet om hvem som eier skallselskaper og truster, og hva som foregår der, har gjort skatteparadisene til et nyttig verktøy for alt fra skatteunndragelse til korrupsjon, hvitvasking og terrorfinansiering.

Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

Krav om større åpenhet om eierskap i skatteparadis har derfor vært kjernen i myndigheter og sivilsamfunnsorganisasjoners arbeid mot disse skadelige aktivitetene – en kamp hvor det virket som åpenhetsforkjemperne stadig vant nye slag, og hvor større åpenhet ble presset gjennom i stadig flere land. Men i november i fjor snudde det.

For etter flere år med stadig fremgang med å få på plass offentlige registre over hvem som er faktiske eiere av et selskap kom det i fjor en dom fra EU-domstolen som beskrives som et enormt tilbakeslag i kampen for åpenhet.

I dagens episode av Pengeland snakker vi med Maira Martini som vil gi oss en dypere forståelse av denne problematikken. Hun leder arbeidet for åpenhetsløsninger i det globale sekreteriatet til Transparency International, og er blant de fremste ekspertene i Europa på sitt felt.

Programledere:Peter Ringstad og Julie Brun Bjørkheim.

Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard.