29.09.2023

Pengeland: Hemmelig aksjehandel

Hvordan kan mannen til statsministeren skjule drøye 3600 aksjehandler fra offentligheten?

Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

Videoversjonen av Pengeland er nå på Youtube. Se videoversjonen her.

Aksjeskandalene som har preget nyhetsbildet de siste ukene har omfattet to sittende statsråder og en tidligere statsminister. Spesielt saken om Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes vekker mange spørsmål: Kunne informasjonen kommet før valget, og i så fall, hadde det påvirket valgresultater? Har det vært brudd på innsideregelverket? Rokker dette ved Solbergs posisjon som statsministerkandidat i 2025? Burde politikere og deres nærstående i det hele tatt få lov til å kjøpe enkeltaksjer?

I denne episoden av Pengeland tar vi et skritt tilbake og ser på systemet som ligger bak skandalene. For hvordan kan det ha seg slik at mannen til statsministeren har klart å skjule drøye 3600 aksjehandler fra offentligheten?

For å få svar på dette snakker vi med Sindre Granly Meldalen. Sindre er rådgiver i Norsk Presseforbund og har vært tett opp mot prosessene for å sikre bedre åpenhet i eierskap av selskaper. Sindre forteller om prosessen med å få på plass et løpende oppdatert aksjonærregister i Norge, og hvordan dette henger sammen med registeret for reelle rettighetshavere. Deretter ser vi nærmere på åpenhetskravene som allerede stilles til stortingsrepresentanter og medlemmer av regjeringen, før vi til slutt ser til de lignende reglene i USA og innsideanklagene som er rettet mot flere av kongressmedlemmene.

Programledere: Jonas Veland og Ingrid Hjertaker

Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard