25.02.2021

Pengeland: Hvem eier Oslo?

Hvitvasking, skatteparadiser og skjulte utenlandske eiere av Oslos mest attraktive eiendommer.

Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

De siste tiårene har prisene på eiendommer i Oslo vokst nærmest uavbrutt. Dette har gjort eiendomsmarkedet attraktivt for investorer fra både inn- og utland. I byer som London og Toronto har undersøkelser avdekket hvordan eiendomsinvesteringer brukes for å hvitvaske penger fra blant annet kriminalitet og korrupsjon.

Skjer dette også i Oslo?

Rapporten «Hvem eier Oslo?» har avdekket hvordan skatteparadisselskaper dominerer i eiendomsmarkedet i Oslo. I denne episoden av Pengeland har vi snakket med rapportforfatter Tor Dølvik, fra Transparency International – Norge.

Transparency International - Norge har undersøkt noen av de mest attraktive områdene for bolig- og næringseiendom i landet: Aker Brygge, Tjuvholmen, Bjørvika og Sørenga, og kartlagt eierskapet av eiendommer. Det de fant vil nok overraske mange.

I denne episoden av Pengeland snakker vi om hva hvitvasking er, hvorfor eiendom er attraktivt for hvitvasking, og hva vi kan si om risiko for hvitvasking i eiendomsmarkedet i Oslo.

Programledere: Peter Ringstad og Ingrid Hjertaker,
Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard.


Lenke til rapporten til TI Norge finner du her:
http://transparency.no/wp-content/uploads/Hvem-eier-Oslo-1.pdf

Liknende undersøkelser har vært gjort av organisasjonen Global Witness for London: https://www.globalwitness.org/en/press-releases/new-global-witness-data-analysis-reveals-londons-secret-property-scandal/