14.12.2022

Pengeland: Hvem plyndrer havet?

Ifølge en ny rapport tappes afrikanske land for verdier tilsvarende over 100 milliarder kroner årlig som følge av ulovlig, urapportert og uregulert fiske.

Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

Også land i Sør-Amerika og Sørøst-Asia er hardt rammet. I de fleste tilfellene utføres fisket av store kommersielle fiskeriselskaper, men hvor eierskapet til fiskebåtene skjules gjennom lag av skatteparadisselskaper og skipsregistrering i såkalte bekvemmelighetsflagg. Denne aktiviteten frarøver ikke bare statene sårt trengte skatteinntekter, men bidrar også til overfiske som ødelegger fiskebestander og rammer samfunn og folk som er avhengige av tradisjonell kystbasert fiske.


I denne episoden av Pengeland snakker vi med hovedforfatter av rapporten «Fishy Networks», Alfonso Daniels fra Financial Transparency Coalition. Han forteller oss om de økonomiske, menneskelige og miljømessige konsekvensene av at ulovlig fiske foregår på en industriell skala.

Denne episoden er presentert i samarbeid med TaxCapDev – et forskningsformidlingssamarbeid koordinert av Chr. Michelsen Institute, NUPI og Tax Justice Norge.

Episoden ble spilt inn 15. november.

Programledere: Peter Ringstad og Ingrid Hjertaker

Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard

Episodenoter:

Rapporten kan lastes ned her: https://financialtransparency.org/wp-content/uploads/2022/10/FTC-fishy-Network-OCT-2022-Final.pdf
Hjemmesiden til Financial Transparency Coalition: https://financialtransparency.org/