25.01.2023

Pengeland: Hvordan Sør-Afrika ble kapret av mektige interesser

Mange forbinder Sør-Afrika med en inspirerende historie om kampen mot apartheid, som fikk en lykkelig slutt idet Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk mottok fredsprisen i 1993. Men historien stopper som kjent aldri.

Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

I denne episoden av Pengeland skal vi høre hvordan Sør-Afrika – under tidligere president Jacob Zuma – ble så gjennomsyret av korrupsjon at en myndighetsoppnevnt kommisjon omtalte landet som en kapret stat (captured state). Dette har fått katastrofale følger for landets utvikling.

Gjesten i denne episoden er Michael Marchant, leder for undersøkelser i den sør-afrikanske organisasjonen Open Secrets. Gjennom en serie artikler og rapporter har de avdekket hvordan Zuma og mektige eliter systematisk gikk til angrep på statlige institusjoner som kunne avsløre og stoppe deres korrupsjon.

Gjennom medieavsløringer og folkelig motstand ble presset på Zuma så stort at han ble tvunget til å gå av. Hva nå, for det en gang så håpefulle landet?

Episoden ble spilt inn 16. november.

Programledere: Peter Ringstad og Ingrid Hjertaker

Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard

Episodenoter:


Hjemmesiden til Open Secrets: https://www.opensecrets.org.za/


Link til rapporten «Wanted: The State Capture Conspirators»:
https://www.opensecrets.org.za/wanted-the-conspirators/

Hjemmesiden til «The judicial commission of inquiry into allegations of state capture, corruption and fraud in the public sector»
https://www.statecapture.org.za