27.06.2023

Pengeland: Kina og skatteparadis

De siste tiårene har vært en periode med enorm økonomisk vekst for Kina, og med denne veksten har det fulgt en stadig større innflytelse internasjonalt. Kina er altså blitt en økonomisk og politisk tungvekter – men hvordan opptrer de i denne rollen? Hvordan navigerer den nye supermakten en globalisert verden med skatteparadiser?

Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

I denne episoden av Pengeland får vi besøk av Hans Jørgen Gåsemyr, som er seniorforsker hos NUPI. Hans Jørgen er Kina-ekspert, og har jobbet med en rekke temaer tilknyttet Kinas rolle i internasjonal økonomi og deres politiske og økonomiske interesser. I episoden forklarer Hans Jørgen om Kinas investeringer og utenlandske investeringer i Kina: Den massive økningen de siste årene, hvilke formål de har og hvordan de kanaliseres gjennom skatteparadis.

Skatteparadis er for Kina et tveegget sverd, da det på den ene siden kan brukes til investeringer og på den andre til å skjule korrupsjon. Det siste utgjør en utfordring for president Xi Jinping, som siden han kom til makten i 2013 har gjort det å slå ned på korrupsjon til en fanesak.

I denne episoden får du også høre om rollen til Hongkong og Singapore som skatteparadis, samt hvilke utfordringer som kommer med at en betydelig andel av det norske oljefondets portefølje er investert i Kina.

Lenke til Hans Jørgen Gåsemyrs publikasjoner m.m.: https://www.nupi.no/om-nupi/medarbeidere/forskere/hans-joergen-gaasemyr

Programledere: Peter Ringstad og Julie Brun Bjørkheim.

Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard.