15.02.2021

Pengeland: Navalnyj og oligarkene

Vi har snakket med Russland-ekspert Aage Borchgrevink om mannen som Putin frykter mest: Aleksej Navalnyj. Hvem er han, og hvorfor støtter så mange i Russland ham nå?

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj har det siste halvåret fått enorm medieoppmerksomhet, etter at et han overlevde et attentat mot ham av FSB - den føderale sikkerhetstjenesten i Russland.

Navalny har blitt en stjerne i Russland, blant annet gjennom sine avsløringer av korrupsjon og sine angrep på søkkrike oligarker. Hvem er han, og hva er de politiske og økonomiske forholdene i Russland som skaper grobunnen til hans økte støtte i landet?

I denne episoden av Pengeland har vi fått med oss Russlandsekspert Aage Borchgrevink, avdelingsleder i Den norske Helsingforskomité, forfatter, journalist, kritiker og kommentator.

Episodenotater:
- Thomas Pikketys analyse av den økonomiske situasjonen i Russland: https://www.lemonde.fr/blog/piketty/2018/04/10/capital-in-russia/
- Oligarken Oleg Deripaskas fisketur i Romsdalsfjorden https://www.rferl.org/a/russia-deripaska-prikhodko-rybka-nuland-yacht/29028148.html

Programledere: Peter Ringstad og Ingrid Hjertaker,
Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard.