25.11.2020

TaxCast: Hvem blir rike når Regnskogen brenner?

Regnskogen brenner fortsatt - og noen tjener penger på det. Vi har snakket med regnskogekspertene Victor Galaz fra Stockholm Resilience Center og Vemund Olsen fra Regnskogfondet om hvorfor også 2020 ble et rekordår for branner i regnskogen i Brasil, og de økonomiske aktørene som driver frem avskogningen.

Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

2019 var et rekordår for skogbrann i Amazonas. Satellittbilder viste hvordan striper av grå røyk strakk seg over store deler det søramerikanske kontinentet. Men selv om det i 2020 har vært stille i media om brannene i regnskogen, er 2020 et enda verre rekordår for branner i Brasil.

Hvorfor brenner det? I denne episoden skal vi høre at årsakene til brannene er mer komplisert enn bare klimaendringer. Og at det er noen som blir rike når regnskogen svis ned.

Gjester i denne episoden er Vemund Olsen, som er seniorrådgiver hos Regnskogfondet og ekspert på avskoging i Brasil, og Victor Galaz, som er forsker og nestleder for Stockholm Resilience Center.

I studio var progamleder Peter Ringstad og Ingrid Hjertaker.

Miks og musikk av Kristoffer Lislegaard.

Bilde: NASA Earth Observatory images by Lauren Dauphin, using MODIS data from NASA EOSDIS/LANCE and GIBS/Worldview and VIIRS data from NASA EOSDIS/LANCE and GIBS/Worldview, and the Suomi National Polar-orbiting Partnership.