14.02.2017

TaxCast: Klappjakt på skattevarslere

Luxembourgs hemmelige skatteavtaler tappet Europas statskasser for milliarder. Nå vil storhertugdømmet fengsle varslerne.
Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

LuxLeaks-skandalen rystet Europa i 2014. To varslere viste verden at Luxemburg hadde inngått kreative og hemmelige skatteavtaler med 340 multinasjonale selskaper. Avtalene krympet skatten til 1 prosent og sparte selskapene for milliarder av euro.

Nå risikerer varslerne Antoine Deltour og Raphaël Halet, og journalisten som først skrev om saken, Edouard Perrin, både bøter og fengselsstraffer.

- I am ready to justify myself, but of course I would preferred that the tax dodgers were on trial, sier varsleren Antoine Deltour til TaxCast.

President i EU-kommisjonen, Jean-Claude Junker, mener Luxembourg ikke har gjort noe galt. Han var imidlertid både statsminister og finansminister i det lille storhertugdømmet da avtalene ble laget.

I denne episoden tar vi deg med til første dag av ankerettssaken der både EU-parlamentarikere og aktivister kjemper for frifinnelsen av varslerne i LuxLeaks. Vi møter både dem og varsleren som satte det hele i gang.

Vi har snakket med:

- Antoine Deltour, tidligere revisor i Pricewaterhouse Coopers i Luxembourg og den første varsleren i LuxLeaks

- Tove Ryding, koordinator for skatterettferdighet i Eurodad

- Sven Giegold,tysk politiker som representerer De Grønne i EU-parlamentet og grunnlegger av Attac Tyskland

- Jarle Aarbakke Tollaksen, tidligere masterstudent ved Universitetet i Oslo og politisk nestleder i Krfu

- Romain Deltour, bror til Antoine Deltour og medlem i Support Committee for Antoine Deltour