#LuxLeaks: EU trekker Luxembourg for retten

Luxembourg tryllet bort skatt for McDonalds, men var det ulovlig? Avgjørelsen kan få store konsekvenser for andre selskaper.

Tirsdag 7. juni ble det klart at EUs kommisjonær for konkurranse, Margrethe Vestager, åpner sak mot Luxembourg. Spørsmålet er om deres skatteavtale med McDonalds, gjort kjent gjennom LuxLeaks, kan regnes som ulovlig statsstøtte. EU-kommisjonen har allerede rettet søkelyset mot flere såkalte «sweetheart tax deals» i Europa – som Apple, Amazon og Starbucks. Men saken rettet mot Luxembourg og McDonalds er den første som potensielt kan felle et EU-land for å ikke sørge for at et amerikansk selskap blir riktig skattlagt i USA.

Etterforskningen kan bli en viktig prøvestein for både EU og USA. Et sentralt spørsmål er hvorvidt storfyrstedømmet ikke etterlevde sine egne skattelover, og dermed har gitt hamburgerkjeden ulovlig statsstøtte.

Den offentlige versjonen av EU-avgjørelsen gir et innblikk avtalene som har gjort det mulig for amerikanske flernasjonale selskaper å samle opp over $2000 milliarder i ubeskattet overskudd siden 1990-tallet, ifølge Financial Times. Også norske flernasjonale selskaper som DnB har tegnet skatteavtaler med Luxembourg.

Dette anklages Luxembourg for
McDonalds-restauranter verden over er stort sett eid av selvstendige eiere, som driver restauranten på en såkalt «franchise»-kontrakt. Restauranteierne betaler franchise-avgifter, avgifter for markedsføring og bruk av immaterielle rettigheter som logo og liknende, til McDonalds-konsernet. Dette utgjør mesteparten av inntektene til McDonalds. For Europa og Russland er det McDonalds Europe Franchising som sitter med rettighetene til franchisen og de immaterielle rettighetene.

I skatteavtalen Luxembourg inngikk med McDonalds i 2009, bekreftet Luxembourg at McDonalds Europe Franchising ikke hadde et såkalt fast driftssted (permanent establishment - PE) i Luxembourg, og dermed ikke skulle skattlegges på royaltyinntektene fra franchisene. Betingelsen var at inntektene ble skattlagt i USA, basert på at det var et fast driftssted i USA.

Senere i 2009 oppga McDonalds til Luxembourgs myndigheter at inntektene faktisk ikke ble beskattet i USA, fordi de etter amerikansk lov ikke hadde en «skattbar tilstedeværelse» i USA. Likevel mente McDonalds at inntektene fortsatt skulle unntas beskatning i Luxembourg, fordi McDonalds-foretaket i USA etter Luxembourgs lov ble ansett som et fast driftssted, selv om det ikke ble behandlet som det i USA.

I september 2009 godtok Luxembourg dette i en ny skatteavtale med McDonalds. Denne slo fast at inntektene ikke skulle skattlegges i Luxembourg, og dermed ble ikke inntektene fra royalties skattlagt noe sted i verden. De ubeskattede royalties-inntektene beløp seg på flere milliarder i året - over 2,3 milliarder kroner bare for 2013.

EU-kommisjonen mener at Luxembourg ikke kunne unnta inntektene beskatning, uten å være sikre på at de ble beskattet i USA. Dersom de vinner fram med dette, vil det kunne få konsekvenser for en rekke andre amerikanske selskaper med liknende avtaler.

Den Luxembourgske skatteøvelsen oppsummeres elegant slik av Omri Marian, professor i internasjonal skatterett og LuxLeaks-ekspert:

Les mer:
Lærdommen fra LuxLeaks – Om Luxembourgs skatteavtaler.

Hør mer:
Hør vår TaxCast-episode om McDonalds.