Tax Justice Network Norway

English

#MauritiusLeaks

#MauritiusLeaks | Mauritius Foto: Xavier Coiffic/Unsplash
Mauritius Foto: Xavier Coiffic/Unsplash

Ny dokumentlekkasje avslører hvordan Afrika tappes for skatteinntekter gjennom skatteparadiset Mauritius.

 
Dato

ICIJ – det samme internasjonale gravejournalistnettverket som jobbet med PanamaPapers, har nå kommet ut med saker knyttet til en ny, stor dokumentlekkasje: #MauritiusLeaks.

Her er en kort video som oppsummerer #MauritiusLeaks (artikkelen fortsetter).

 

 
ICIJ mottok en konvolutt med en minnebrikke med 200.000 konfidensielle dokumenter fra Mauritius-kontoret til det Bermuda-baserte advokatkontoret Conyers Dill & Pearman. ICIJs undersøkelser avslører hvordan et sofistikert finanssystem er bygd opp på den lille øya i det Indiske hav, for å la rike selskaper og afrikanske oligarker unnslippe å legge igjen skatt i fattige land. Dokumentene strekker seg fra tidlig 90-tallet og fram til 2017.

Mauritius er rangert som det 14. mest skadelige skatteparadiset i verden når det gjelder selskapsskatt, i følge «Corporate Tax Haven Index», en ny indeks utviklet av det internasjonale Tax Justice Network.
 
Avsløringene som nå kommer ut fra Mauritius er ytterligere bevis på at de internasjonale reglene for skattlegging av selskaper og rike individer nå er gjenstand for et misbruk som gjør at de er tilnærmet ubrukelige, og til hinder for bærekraftig utvikling i fattige land. Selskaper, advokatkontorer og skatteparadiser har gått sammen om å lage ekstremt kompliserte juridiske systemer hvor land som Mauritius spiller en nøkkelrolle. Resultatet er at rike personer, selskaper og skatteparadisene kan berike seg på bekostning av andre myndigheters muligheter til å betale lønninger til lærere, helsetjenester, bygge veier, og sikre like konkurransevilkår for sitt lokale næringsliv.

Det har også tidligere blitt avdekket at norske investeringer i Afrika går gjennom Mauritius. For eksempel har det norske bistandsfinansierte investeringsfondet Norfund kanalisert en rekke av sine investeringer gjennom den lille øya. Se for eksempel debatten mellom Økokrim-advokat Morten Eriksen og Norfund i Bistandsaktuelt, og mellom Tax Justice Network – Norge og Norfund i Dagens Næringsliv.