Tax Justice Network Norway

English

UBS dømt for skatteunndragelse – Rekordstor bot på 3,7 milliarder euro

UBS dømt for skatteunndragelse – Rekordstor bot på 3,7 milliarder euro | Foto: Martin Abegglen
Foto: Martin Abegglen

Hjalp franskmenn opprette hemmelige kontoer i Sveits. Oljefondet er storeier i UBS-gruppen.

 
Dato

20. februar kl 13 kom dommen i rettsaken mot den sveitsiske UBS. Storbanken er dømt for å ha hjulpe franskmenn med å sette opp 38 000 hemmelige kontoer i Sveits, som gjorde det mulig for franske borgere å skjule skattepliktig formue fra det franske skattevesenet.  

Daglig leder i Tax Justice Network - Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen er ikke overrasket: Storbankene har gang på gang vist at de er villige til å bevisst bryte loven så lenge det er store nok penger å tjene. Bankskandalene har kommet som perler som en snor de siste årene og nok en gang er det varslere som har avdekket lovbruddene.

Hvilke metoder brukte UBS? 
Strategien var enkel og utspekulert. Velstående franske kunder som kontaktet UBS sin filial i Frankrike ble isteden oppfordret til å opprette en konto direkte i UBS Sveits. I følge tiltalen fikk ansatte i USB bonuser for dette. For å holde dette skjult, skal de ha ført opp denne informasjonen i notatbøker, heller enn i sine elektroniske system. 

I tillegg til å bidra til opprettelsen av disse kontoene skal UBS ha hjulpet franskmenn å holde mellom 10 og 23 milliarder skjult for skattemyndigheteneAnsatte fra UBS Sveits kom også regelmessig til UBS i Frankrike på jakt etter kunder, i følge tiltalen. Begge institusjonene skal ha vært klar over at denne praksisen var ulovlig, og derfor omfatter tiltalen både UBS i Sveits og datterselskapet UBS Frankrike.  

Fikk sparken etter intern varsling 
De siste årenes avsløringer knyttet til skatteundragelser har kommet takket være varslere. Dette var også tilfellet i denne saken. Kontroller i UBS, Nicolas Forissiervarslet internt allereie i 2009. Som takk for dette fikk han sparken. Videre varslet han franske myndigheter som satte i gang en etterforskning. To andre ansatte i UBS Frankrike varslet også. 

Rekordstor bot og flere toppledere dømt til fengselsstraff
Etter en 7 år lang etterforskning ble UBS Sveits i dag dømt til å betale en historisk stor bot på 3.7 milliarder euro. Størrelsen på boten er ment å stå i forhold tapet av skatteinntekter. UBS Sveits vil også måtte betale en erstatning på 800 millioner til franske myndigheter. I tillegg ble UBS Frankrike dømt til å betale en bot på 15 millioner euro.

UBS anket dommen på stedet, og nekter for å ha gjort noe galt. 

5 av de 6 topplederne som var anklaget i saken, ble dømt til betinget fengselsstraff. Blant annet ble tidligere UBS Frankrike-topp Patrick de Fayet ble dømt til 12 måneder betinget fengsel og 200 000 euro i bot. Tidligere sjef for formuesforvalting i Vest-Europa for UBS Sveits, Dieter Kiefer, ble dømt til 18 måneders betinget fengsel og en bot på 300 000 euro. Den som slapp unna var også den som hadde høyest stilling i UBS-konsernet. Raoul Weil som var CEO for UBS Sveits sin formuesforvalting ble ikke dømt, fordi det ikke var mulig å bevise en direkte relasjon mellom han og klientene som unndro skatt.

Store bøter har tidligere ikke hatt effekt på bankers adferd. Ulovlig virksomhet er rett og slett for lønnsomt. Det er derimot nytt at bankledelsen idømmes fengselsstraff. Langt kraftigere innsyn og kontroll må til. Men det vil ikke være nok. Vi mener at enkeltland må ta ansvar og kaste ut banker som er lovbrytere. Estland kastet nettopp ut Danske Bank fra landet sier Jacobsen. 

Oljefondet involvert 
Ved utgangen av 2017 hadde oljefondet 18,8 milliarder NOK investert i UBS-gruppen.

Norge har store økonomiske interesser i UBS gjennom investeringer i Oljefondet. Oljefondet har også eierandeler i en annen sveitsisk storbank med mildt sagt frynsete rykte, Credit Suisse. Men foreløpig synes banknæringen å være fredet for uttrekk fra Oljefondet. Vi forventer at Oljefondet er med på å presse for at den typen atferd som UBS her har vist opphører. - Sigrid Klæboe Jacobsen


Skrevet av:  
Ingrid Hjertaker, Politisk Rådgiver  
Julie Kristine Wood, Rådgiver 
Tax Justice Network - Norge

For pressehenvendelser: Sigrid Klæboe Jacobsen, +47 46861189

 

- Syns du denne artikkelen var nyttig? -

Tax Justice Network - Norge er den eneste organisasjonen i Norge 
som utelukkende arbeider for skatterettferdighet. 
Vi er en liten organisasjon og hvert enkelt bidrag betyr derfor veldig mye. 
Støtt vårt arbeid med VIPPS: #550844 eller