DNB involvert i massiv islandsk korrupsjonsskandale

Wikileaks-avsløring: Store overføringer fra selskaper i skatteparadis har gått til betalinger av Namibiske politikere og tjenestemenn, via kontoer i DNB. Økokrim har nå åpnet etterforskning av DNB.

Saken er oppdatert

Det islandske fiskeriselskapet Samherji skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis, ifølge det islandske nettstedet Stundin. Totalt skal Samherji ha overført mer enn 70 millioner dollar gjennom et skallselskap i skatteparadiset Marshalløyene fra 2011 til 2018 gjennom bankkontoer i DNB. Pengene skal ha gått til å bestikke Namibiske beslutningstakere for å få tilgang til fiskekvoter.

Avsløringene kom tirsdag 11. november etter at Wikileaks frigjorde en rekke dokumenter som viser de finansielle transaksjonene, en lekkasje Wikileaks kaller The Fish rot Files. Det var Fiskeribladet som første omtalte saken i Norge. Hvitvaskingsekpsert Jon Petter Rui uttalte at saken mangler sidestykke, og er den største som har har rammet en norsk bank.

Det har kommet stadig nye avsløringer i ukene etter at saken først ble kjent. NRK avslørte at DNB tidlig hadde flagget de aktuelle selskapene som risikable, men at det likevel tok flere år før kundeforholdet ble avsluttet. Økokrim meldte torsdag 28. november at de hadde åpnet etterforsking av DNB. Hverken DNB eller Økokrim kan uttale seg om deg aktuelle saken, så det er enda ikke kjent hvorvidt DNB har gjennomført undersøkelse og rapportering av de aktuelle transaksjonene som "mistenkelige" og hvordan Økokrim eventuelt har fulgt opp rapportene fra DNB.

Et utvalg av våre uttalelser om saken:

28 november 2019: Daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen uttaler seg til NRK: "Tilliten er på et bunnivå"

26 november: TJN Norges faglige rådgiver Gregar Berg Rolness ble intervjuet i NRK Dagsrevyn.

20 november: Kronikk i Aftenposten: "Noe er råttent i de nordiske bankene"

17 november: Daglige leder Sigrid Klæboe Jacobsen ble intervjuet på islandsk TV.

15 november: Til TV2, sa Klæboe Jacobsen at det bør settes i gang en større gransking av om DNB har god nok kontroll: "Eksperter: DNB må granskes".

13 november: Daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen uttalte til NRK at saken viser at DNB ikke har gjort et grundig nok anti-korrupsjonsarbeid:

– Etter Panama Papers lovet DNB bot og bedring. Dette viser at de ikke har gjort jobben sin og ryddet opp, skriver Jacobsen i en epost til NRK, og legger til:

– Kundeforholdet ble avsluttet i 2018, men det ser ikke ut som det er DNBs kontrollrutiner som har fanget opp dette - offboardingen skjedde fordi Bank of New York Mellon nektet å gjennomføre en transaksjon.

Jacobsen mener der grunn til å stille spørsmål om dette ville blitt fanget opp av DNB selv, og om de har gode nok rutiner.

– Tilliten til DNB er nå tynnslitt, og vi er bekymret for hvilke andre slike forhold som kan skjule seg på DNBs kundeliste

Dagens Næringsliv har avdekket at DNB i en syvårsperiode gjennomførte transaksjoner på over 30 millioner kroner fra et selskap på skatteparadiset Kypros til et selskap i Dubai eid av en sentral tjenestemann i Namibia.

https://www.dn.no/marked/dnb/samherji/kristin-h-holth/mistenkte-bestikkelser-betalt-fra-dnb-konto-sluset-via-dubai-til-namibia/2-1-706888

Hvitvaskingsregelverket

Mye tyder på at DNB kan ha brutt sine forpliktelser i hvitvaskingsloven om å «kjenne sin kunde» - altså vite hvem som stod bak selskapene som eide bankkontoene hvor pengene ble overført.
Tax Justice Network – Norge har i 2018 gitt ut en omfattende rapport om hvordan etterleve forpliktelsene om å kjenne identiteten til reell rettighetshaver:

https://taxjustice.no/assets/documents/Direkte-og-indirekte-eierskap-okt-2018.pdf

Her er det beskrevet hvilke tiltak DNB er forpliktet til å skulle ha gjort. Sentrale spørsmål i denne saken vil være om de har gjort tilstrekkelige kundetiltak, og om de har overholdt undersøkelsesplikten og rapporteringsplikten i henhold til hvitvaskingsloven.

Støtt Tax Justice Network-Norge sitt arbeid!

Bilde
Esja Seafood Limited er det kyprptiske selskapet som angivelig skal ha betalt ut bestikkelser. Selskapet var kunde hos DNB.