Nå blir det skattekonvensjon!

Stort flertall i FN sikret veien mot et nytt globalt skattesystem under avstemningen 27. november. Lær mer om prosessen i vår nye informasjonsbrief.

27. november stemte et stort flertall av landene i FNs generalforsamling for et resolusjonsforslag fra Nigeria om å vedta mandatet (Terms of Reference) for en skattekonvensjon. Norge stemte avholdende.

Resolusjonen bekrefter en rekke retningslinjer for videre forhandlinger av det som skal bli et nytt rammeverk for internasjonalt skattesamarbeid. Mandatet er ambisiøst, og inneholder blant annet forpliktelser til å skattelegge multinasjonale selskaper og rike enkeltpersoner, hindre ulovlig kapitalflukt og styrke bærekraftig utvikling. Les Terms of Reference her.


Lansering: Policy brief – Skattekonvensjon

Vedtaket er et betydelig steg på veien mot et mer rettferdig skattesystem globalt. Tax Justice Norge og Forum for utvikling og miljø lanserer i den anledning en helt ny informasjonsbrief om skattekonvensjon i FN. Den forklarer blant annet bakgrunnen for prosessen, gir en oversikt over forhandlingene som har funnet sted så langt, og analyserer innholdet i mandatet (Terms of Reference).

I tillegg gir den en gjennomgang av Norges historie med internasjonalt skattesamarbeid, og anmoder om hvilke steg Norge burde ta videre.

Briefen finnes i en lang og en kort versjon. Finn dokumentene vedlagt på slutten av saken.


Norge sitter fortsatt på gjerdet

Vedtaket av mandatet er resultatet av ett år med jevnlige forhandlinger blant FNs medlemsland. Til tross for at Norge stemte avholdene til resolusjonen som startet forhandlingene i 2023, var regjeringen tydelige om sin ambisjon til å bidra til prosessen. Norge deltok blant annet i byrået som ledet forhandlingene i 2024, som ett av fire europeiske land.

Likevel stemte Norge fortsatt avholdende når det gjaldt.

– Vi er først og fremst utrolig glade for vedtaket og at det nå blir en skattekonvensjon i FN. Så er vi naturligvis skuffet over at Norge fortsetter å sitte på gjerdet. Dette er den viktigste prosessen vi har i dag for å skape et mer rettferdig globalt skattesystem, hvor alle land er inkludert. Det var kanskje fremoverlent å stemme avholdene for et år siden, da de fleste av Norges allierte stod sammen om å stemme nei. Men når et samlet EU nå endrer sin stemme fra nei til avholdene, er Norge nødt til å innta en mer progressiv posisjon, kommenterer Andreas Fjeldskår, daglig leder i Tax Justice Norge.

I forkant av avstemningen samlet 27 norske organisasjoner, ungdomspartier og fagforeninger seg om et opprop hvor de krevde at Norge stemte ja. Les oppropet her.

Veien videre

Resolusjonen som ble vedtatt nå, legger føringer for de videre forhandlingene. Den oppretter en mellomstatlig forhandlingskomité som skal møtes tre ganger i året frem til 2027. Første møte skal finne sted i februar 2025. Da skal medlemslandene ta stilling til organisatoriske spørsmål, inkludert møtedatoer og metode for beslutningstaking i komiteen.

Spesielt beslutningstaking har vært et vanskelig tema i de tidligere forhandlingene. Et mindretall av land – hovedsakelig medlemmer i OECD – krever at alle beslutninger skal tas ved konsensus. De fleste andre er bekymret for at dette vil gi noen få land muligheten til å blokkere all fremgang, og ønsker derfor beslutningstaking ved flertall.

Hvordan vil en skattekonvensjon se ut?

Terms of Reference inneholder en rekke forpliktelser og temaer som skal dekkes i en konvensjon, inkludert forslag til juridisk bindene protokoller.

Tax Justice Europe har laget et forslag til hva en slik konvensjon kan inneholde i 2022, for å sikre et velfungerende internasjonalt skattesystem.

Se også Tax Justice Networks dekning av forhandlingene i 2024.


Les policy briefen her:

Policy brief: Skattekonvensjon (lang versjon)

Policy brief: Skattekonvensjon (kort versjon)