Tax Justice Norge 15 år

15 år i kampen for skatterettferdighet

Tax Justice Norge fyller 15 år!


Organisasjonen som den gang het Tax Justice Network - Norge, ble lansert på Litteraturhuset i Oslo den 29. november 2010. Men historien begynner åtte år tidligere.

Bilde
Lansering på Litteraturhuset i Oslo den 29. november 2010

Over te og kjeks på et lite privat møte utenfor London i 2002, stilte tre innbyggere fra Jersey spørsmålene: «Hvordan blir vi kvitt skatteparadisene? Hvordan redder vi øya vår, der finansindustrien har skapt så mye lokal ødeleggelse?» Til dette svarte John Christensen, som inntil nylig hadde vært rådgiver for Finansdepartementet på Jersey:

«Det vil kreve å ta inn over seg hele den globale økonomien, og starte en massiv global kampanje for å øke den offentlige bevisstheten».

Og dermed var idéen om Tax Justice Network født.

Se og hør Alex Cobham, sjef i Tax Justice Network, forklare opprinnelseshistorien til Tax Justice-bevegelsen på Pengeland!


I 2003 ble det internasjonale Tax Justice Network lansert, og et europeisk og internasjonalt nettverk vokste fort frem. I Norge jobbet en dedikert gjeng i Attac Norges skattegruppe med politikkutforming, informasjonsmateriell, medieutspill og foredrag, i tett kontakt med globalt nettverk. Les mer om oppstarten her.

Bilde
John Christensen inspirerte med sitt foredrag om skatteparadis i 2002

2010–2015: Oppstartsfasen

I 2009 eksploderte skatteparadisdebatten her hjemme med Kapitalfluktutvalget. Utvalget viste særlig frem konsekvensene skatteparadisene hadde på utviklingsland, og la frem en rekke tiltak Norge selv burde følge opp. Stor plass ble viet Norfund, Norges offentlige bistandsinvesteringer, som på det tidspunktet i stor grad ble kanalisert gjennom skatteparadis.

Anbefalingene falt både Finansdepartementet og Norfund tungt for brystet. Erkjennelsen av at norsk økonomi og norske aktører er tett tilknyttet skatteparadis satt langt inne. Samtidig engasjerte en rekke aktører seg i den politiske høringen som fulgte utredningen. Svært mange ønsket altså en mer offensiv holdning mot skatteparadisene og ulovlig kapitalflukt i Norge. Dette ble det riktige tidspunktet å starte et nettverk for skatterettferdighet i Norge.

Bilde
NOU 2009:19, også kjent som Kapitalfluktutvalget.

Men det skulle vise seg å bli utfordrende å snekre sammen en ny organisasjon, spesielt når flere av initiativtakerne var i full jobb og etableringsfase. Store deler av arbeidet ble dermed gjort på fritiden. Dette var frem til Sigrid Klæboe Jacobsen, som hadde vært til stede på tidlige møter med europeisk og norsk nettverk, hoppet av avdelingslederjobben i konsulentbransjen for å satse fulltid på organisasjonsbygging.

Kritisk pengestøtte under oppstarten kom særlig fra medlemsorganisasjonenes kontingenter, og fra prosjektmidler fra Utenriksdepartementet. Kirkens Nødhjelp stilte med gratis kontorplass. Etter to år fikk TJN endelig stabil finansiering gjennom en rammeavtale med Norad, og etter tre år kunne arbeidsstokken økes fra én til to.


2016–2020: TJN bryter lydmuren

De første årene var det vanskelig å trenge gjennom lydmuren med et budskap om skatterettferdighet i norsk offentlighet. Men så begynte dokumentlekkasjene fra revisjonsselskap og advokatkontorer i skatteparadis å renne inn. Spesielt Panama Papers i 2016 og Paradise Papers i 2017 var de som for alvor bragte skatteparadis til alle nyhetsforsider.

I denne perioden utviklet TJN også sitt forsknings- og formidlingsarbeid gjennom Skatteflukt-nettverket med forskere ved NUPI og CMI. I 2019 kunne arbeidskapasiteten igjen utvides med en ny ansatt. I 2020 øktes dette ytterligere med en deltidsansatt spesialisert på lyd og videoproduksjon. Siden det har TJN altså blitt drevet av 3,5 årsverk.

Bilde
2016 ble et travelt år for Tax Justice Norge, da Panama Papers satte skatteparadis på dagsorden

2021-2025: Skatterettferdighet på agendaen

Koronapandemien bidro til å synliggjøre behovet for rettferdige skatteløsninger som kan sikre tilstrekkelig finansiering av sosiale sikkerhetsnett og gi stater handlingsrom i kriser. I 2021 fikk TJN en 5-årig rammeavtale med Norad, som gjorde det mulig å fortsette arbeidet med trygg finansiering.

Det samme året var TJN sentrale i avsløringer om skatteparadis og skjult eierskap i norsk vindkraft. Rapporten «Vindkraftens skyggesider» fikk stor oppmerksomhet og preget det offentlige ordskiftet. Rapporten ble også inspirasjonskilde til sesong 3 av NRK-serien “Exit”, som førte til TJNs mest synlige periode noensinne.

Bilde
Tidligere politisk leder Peter Ringstad og programleder Fredrik Solvang på NRKs Debatten. Foto: Skjermdump fra NRK Debatten tirsdag 7. mars 2023. Gjengitt med tillatelse fra NRK.

15 år og 900 medieoppslag senere er TJN trygt plassert som en av Norges fremste eksperter på skatteparadispolitikk og -formidling.


En takk til…

Oppbyggingen av Tax Justice Norge har vært helt avhengig av støtte fra svært mange enkeltpersoner og organisasjoner.

En stor takk til Sigrid Klæboe Jacobsen, medgrunnlegger og tidligere daglig leder. Uten hennes enorme innsats hadde det ikke vært noe Tax Justice Norge.

I oppstarten hadde organisasjonen et interimsstyre, som i tillegg til Sigrid, bestod av Frøydis Olaussen fra Attac, Hans Petter Tetmo fra Skatterevisorenes forening og Peter Henriksen Ringstad fra Changemaker.

Ni organisasjoner svarte positivt på det aller første invitasjonsbrevet om å starte TJN: Unio, Skatterevisorenes forening, Kirkens Nødhjelp, Transparency International Norge, Attac, Changemaker, Spire, Fremtiden i våre hender, Stiftelsen Korsvei og For Velferdsstaten. Flere organisasjoner har siden kommet til. I dag har TJN hele 26 medlemmer.

TJN har tjent godt på det rike mangfoldet av ansatte vi har hatt oppgjennom. Tusen takk til Peter Henriksen Ringstad, Ingrid Hjertaker, Julie Kristine Wood, Kristina Lie-Hagen, Eline Mannino, Johannes Bangum og Synnøve Ofte Wigaard.

Takk også til Odd-Helge Fjeldstad fra CMI og Morten Bøås fra NUPI for et langt og godt samarbeid, og for deres innsats i fronten av forskning på skatt, kapitalflukt og utvikling.

Ikke minst har Tax Justice Norge fått stor hjelp fra våre frivillige. En spesielt stor takk går til Gregar Berg-Rolness, som med sin faglige tyngde og sitt store engasjement for saken er og har vært en uvurderlig ressurs i politiske prosesser. En stor takk også til Kim Pilgaard, hvis journalistiske teft og øye for detaljer driver frem nye samarbeid, arrangementer og klarere kommunikasjon.

I tillegg har svært mange enkeltpersoner fra forskning, akademia, regjeringsapparatet, politikken, frivillig sektor, fagforenings- og næringslivsorganisasjoner og mange flere gitt oppmuntrende ord, inngått prosjektsamarbeid og bidratt med faglig og moralsk støtte på den tidvis humpete veien fremover.

Tusen takk.

Uten dere hadde det ikke blitt noe norsk nettverk for skatterettferdighet!

Bilde
Sekretariatet og styret i TJN i 2025. F.v.: Helge Aarseth, Diego Vaula Foss, Andreas Fjeldskår (daglig leder), Trond Finstad, Matilde Angeltveit (styreleder), Galina Lund, Jørgen Pedersen, Kristoffer Lislegaard (ansvarlig for lyd og bilde), Kaja Guttormsgaard (rådgiver), Jonas Veland (seniorrådgiver), Pia A. Gaarder.

Denne saken bygger på historien om de første 10 årene med TJN. Les saken fra 2020 her.

Andre kilder:

- An informal history of TJN and the tax justice movement (taxjustice.net).

- Nettsak fra TJNs 10-årsjubileum, i 2020.

- Hukommelsen til Sigrid Klæboe Jacobsen, medgrunnlegger i TJN Norge, samt organisasjonens arkiver og tidligere årsmeldinger.

- Her finner du videointervju av lærerne og nonnene på Jersey som var gnisten til oppstarten av TJN-bevegelsen, og som solgte kaker for 50.000 britiske pund for å få organisasjonen på beina.