31.10.2023

Pengeland: Verdens største skatteparadis

Hvordan kan det ha seg at verdens mektigste land har blitt det beste stedet å skjule penger?

Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

Se videoversjon på Youtube

I fjor kom den nyeste utgaven av Financial Secrecy Index, Tax Justice Network sin rangering av verdens beste land å skjule penger i. Der var USA på førsteplass, og kunne dermed for første gang kalles verdens største skatteparadis. Men hvorfor det, egentlig? Landet er jo verken en liten øystat som Cayman eller et gigantisk bankhvelv som Sveits.

I denne episoden av Pengeland får vi besøk av Lukas Hakelberg, som er postdoktor ved Freie Universität i Berlin. Han har skrevet boka The Hypocritical Hegemon, som forklarer nettopp dette.

USA er verdens mektigste land, har verdens største finansmarked og har størst innflytelse i internasjonale prosesser, for eksempel i OECD. Samtidig preges kongressen i USA av en supersterk finanslobby, som gjør at selv ambisiøse presidentadministrasjoner ikke får politikken sin vedtatt. Lukas forklarer hvordan dette har medført at USA har seilet opp som verdens beste sted å skjule penger i, samtidig som det gjennom OECD har stukket kjepper i hjulene for land som har lyst til å følge etter. Dermed er verdens mektigste land nå verdens største skatteparadis.

The Hypocritical Hegemon er tilgjengelig i Open Access her: https://www.cornellpress.cornell.edu/book/9781501748035/the-hypocritical-hegemon/#bookTabs=1

Vi kan også anbefale denne artikkelen, som forklarer forholdet mellom USA og Sveits som skatteparadis: https://taxjustice.no/artikkel/hvem-passer-pa-verdenspolitiet

Programledere: Jonas Veland og Ingrid Hjertaker

Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard