27.11.2017

TaxCast: Gabriel Zucman og ulikhetsmaskinen

Ulikhet har blitt et av de mest debatterte samfunnsutviklingene i vår tid. Men hva skaper den økte økonomiske ulikheten i verden? Gabriel Zucman, en ung forsker som har jobbet med tett med ulikhetsnestoren Thomas Pikkety, mener skatteparadisene er motoren som driver ulikhetsutviklingen.
Listen to "Tax Justice" on Spreaker.

I denne episoden har vi snakket med kjendisøkonomen Gabriel Zucman – en av de fremste ekspertene på skatteparadiser. Han forteller at skatteparadisene fungerer som en maskin som stadig speeder opp ulikheten i verden. Skal vi bli kvitt den hurtigvoksende ulikheten som brer om seg i verden, må vi kvitte oss med skatteparadisene.

Samtidig kommer han med en klar advarsel til dagens politikere – vi må radikalt endre det finansielle systemet vi har i dag, ellers kan reaksjonære og antidemokratiske krefter bruke ulikheten og den misnøyen det fører til, til å nøre opp om proteksjonisme, hat og fremmedfrykt.

I tillegg har vi tatt en spasertur med Kalle Moene i Frognerparken, Norges fremste ekspert på økonomisk ulikhet, og vi har vært i Sør-Afrika – landet med de største økonomiske skillene i verden.

Vi har snakket med:

  • Gabriel Zucman, økonom, UC Berkeley.
  • Keamogetswe Seipato, aktivist, Cape Town, Sør-Afrika.
  • Kalle Moene, økonom, Universitetet i Oslo.

Bilde:
Gabriel Zucman (Foto: Peter Ringstad)

Musikk:
Bensound (http://www.bensound.com/royalty-free-music)