Lansering: Tax Justice Networks Hemmeligholdsindeks 2011

Sveits topper rangeringen på Hemmeligholdsindeksen 2011 (Financial Secrecy Index - FSI), som ble lansert i dag. FSI identifiserer de jurisdiksjonene som er mest aggressive i å tilrettelegge for hemmelighold i verdens finanssystem.

Hemmeligholdsindeksen er et verktøy for å forstå globalt finansielt hemmelighold, korrupsjon og ulovlige kapitalstrømmer. Indeksen gir en politisk nøytral rangering av graden av hemmelighold i land, som vektes utifra hvor stor andel av global finansvirksomhet som finner sted i dette landet.

Resultatene (linker til publiseringene til høyre på siden) viser at hemmeligholdet og skatteparadisene lever som aldri før. Og de viser at roten til problemene ligger nærmere oss enn mange nok forestiller seg. De største tilbyderne av finansielt hemmelighold i verden idag er ikke først og fremst avsidesliggende øystater, men rike land, de fleste av dem medlemmer av OECD. Halvparten av de tjue landene på toppen av lista er enten medlemsstater i EU (som for eksempel Tyskland, Storbritannia og Belgia), eller undergitte områder til medlemsstater i EU (som for eksempel Caymanøyene, British Virgin Islands og Bermuda).

Sveits, som topper lista over skatteparadiser, har siden utbruddet av finanskrisa økt sin rolle i de globale finansmarkedene, da den blir ansett som et trygt skjulested i de urolige krisetidene. I tillegg har landet sammen med Luxembourg kjempet hardt mot tiltak i EU for å utvide automatisk informasjonsutveksling. De har foretrukket å skrive avtaler som kompenserer Tyskland og Storbritannia for tapte skatteinntekter mot at de får fastholde landets hemmeligholdspraksiser.

Dette viser at det ligger et betydelig ansvar hos mektige og rike land i å få bukt med hemmeligholdet som legger til rette for skatteunndragelse og skjuler kriminell aktivitet, til skade for både utviklingsland og vanlige skattebetalere i land som Norge. Det er litt over to år siden G20 uttalte at «tiden med bankhemmelighold er forbi», og ga OECD ansvaret for å implementere arbeidet mot skatteparadisenes skadelige virksomhet. Arbeidet i OECD med bilaterale informasjonsutvekslingsavtaler har hjulpet lite, selv for de som har fått tegnet noen avtaler med skatteparadiser, og enda mindre for de fleste utviklingsland som ikke har fått tegnet noen avtaler. Nå er tiden kommet for å få på plass sterkere virkemidler for å hanskes med hemmeligholdsindustrien. Les mer om Tax Justice Networks forslag til verktøy mot det finansielle hemmeligholdet her.


Landene som topper rangeringen er:

1 - Sveits
2 - Caymanøyene
3 - Luxembourg
4 - Hong Kong
5 - USA
6 - Singapore
7 - Jersey
8 - Japan
9 - Tyskland
10 - Bahrain


Vedlegg:
Hemmeligholdsindeksen - rangering
2011 Financial Secrecy Index Introduction

Rapport: The significance of the 2011 Financial Secrecy Index
Rapport: The methodology of the 2011 Financial Secrecy Index

Peter Ringstad, koordinator, Tax Justice Network Norge.

Financial Secrecy Index 2011 - Results

Financial Secrecy Index 2011 - Introduction

Financial Secrecy Index 2011 - Significance

Financial Secrecy Index 2011 - Methodology