Tax Justice Network Norway

English

LuxLeaks: TJN-Norge reagerer på “skammelig dom” av varslere.

LuxLeaks: TJN-Norge reagerer på “skammelig dom” av varslere. | Grafikk: ICIJ.
Grafikk: ICIJ.

LuxLeaks-varslerne Antoine Deltour og Raphael Halet ble i dag dømt til betinget fengsel av en domstol i Luxembourg. TJN-Norge fordømmer straffen av varslere som har handlet i offentlighetens interesse.

 
Dato

Les også våre kommentarer i Aftenposten 29. juni. 


Antoine Deltour og Raphaël Halet er de tidligere ansatte i revisjonsselskapet PwC, som varslet om PwCs hemmelige avtaler med Luxembourgs skattemyndigheter – de såkalte LuxLeaks-avsløringene. Både Deltour og Halet ble i dag idømt betinget fengselsstraff og bøter. Deltour ble dømt til ett års betinget fengsel og 1500 euro i bot, og Halet ble dømt til 9 måneders betinget fengsel og 1000 euro i bot.

Antoine Deltour har stått tiltalt for tyveri, for å bryte Storfyrstedømmets hemmeligholdslover og for å ha skaffet tilgang til en database uten tillatelse. Raphael Halet har hatt en liknende tiltale mot seg.

På tiltalebenken stod også Edouard Perrin, journalisten som var den første til å ta historien om avsløringene ut til offentligheten. Rettsprosessen mot disse tre fant sted i Luxembourg i april og mai i år.

LuxLeaks har allerede ført til sterke reaksjoner fra flere hold, og skapt et press for større åpenhet, og for å få en slutt på de skadelige skattetriksene som bidrar til å undergrave skattegrunnlaget i mange land. EU har allerede iverksatt flere etterforskninger som følge av avsløringene. En rekke politiske tiltak har blitt iverksatt de siste to årene for større åpenhet og mot internasjonal skatteunndragelse, mange med direkte referanse til Luxembourg og Lux Leaks. Mer enn 200,000 har skrevet under på en underskriftskampanje til støtte for Antoine Deltour.

Tax Justice Network – Norges Sigrid Klæboe reagerer sterkt på resultatet av rettsaken i Luxembourg:

  • "Dette er en skammelig dom. Vi fordømmer at man straffer varslere som handlet i offentlighetens interesse. Varslere bør beskyttes og takkes, ikke straffes".
  • "Det at vi endelig har gjort store framskritt i kampen mot skatteparadis og hemmelighold de siste årene er mye mer takket være enkeltpersoners mot til å varsle, enn politikeres vilje og handlekraft."
  • "Informasjonen som ble avdekket gjennom LuxLeaks burde aldri vært holdt hemmelig i utgangspunktet. Borgere bør ha rett til å vite hvor multinasjonale selskaper gjør forretninger og hva de betaler i skatt."

 

Kontakt:
Daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen sigrid(at)taxjustice.no / +47 46861189
Politisk rådgiver Peter Henriksen Ringstad peter(at)taxjustice.no / +47 482 62 611

Les mer