Tax Justice Network Norway

English

#LuxLeaks-varslerne dømt på nytt

#LuxLeaks-varslerne dømt på nytt | CC: Attac, CCFD, Peuples Solidaires
CC: Attac, CCFD, Peuples Solidaires

Dom i ankerettsaken mot varslerne bak #LuxLeaks avgitt i Luxembourg.

 
Dato

LuxLeaks-skandalen rystet Europa i 2014. To varslere viste verden at Luxemburg hadde inngått kreative og hemmelige skatteavtaler med flere hundre multinasjonale selskaper. Avtalene krympet skatten til 1 prosent og sparte selskapene for milliarder av euroAntoine Deltour og Raphaël Halet er de tidligere ansatte i revisjonsselskapet PwC, som varslet om PwCs hemmelige avtaler med Luxembourgs skattemyndigheter. Både Deltour og Halet ble den 15. mars dømt i en ankerettsak i Luxembourg. Deltour ble dømt til 6 måneders betinget fengsel og 1500 euro i bot, og Halet ble dømt til 1000 euro i bot.

-Det kan virke som om saken må gå hele veien til en europeisk domstol for en rettferdig behandling av varslerne, uttaler Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder av TJN-Norge, til Aftenposten

Vi mener det er skammelig at varslerne ble tiltalt i utgangspunktet. Dette er en rettssak som aldri skulle funnet sted. Dette kan bety slutten på at varslere tør å stå frem. Varslerne har imidlertid mottatt enorm støtte for den modige handlingen det var å bringe de hemmeligstemplede dokumentene fram i lyset, blant annet fra EUs Konkurransekommisjonær Margrethe Vestager, som har uttalt:

-I am very grateful for what they have done. They did it right, it was the right thing to do.

Antoine Deltour har stått tiltalt for tyveri, for å bryte Storfyrstedømmets hemmeligholdslover og for å ha skaffet tilgang til en database uten tillatelse. Raphael Halet har hatt en liknende tiltale mot seg.

På tiltalebenken stod også Edouard Perrin, journalisten som var den første til å ta historien om avsløringene ut til offentligheten. Ankerettsaken mot disse tre startet opp i Luxembourg i desember i fjor. Perrin ble frikjent i dagens dom.

LuxLeaks har allerede ført til sterke reaksjoner fra flere hold, og skapt et press for større åpenhet, og for å få en slutt på de skadelige skattetriksene som bidrar til å undergrave skattegrunnlaget i mange land. EU har allerede iverksatt flere etterforskninger som følge av avsløringene. En rekke politiske tiltak har blitt iverksatt de siste to årene for større åpenhet og mot internasjonal skatteunndragelse, mange med direkte referanse til Luxembourg og Lux Leaks. Mer enn 200,000 har skrevet under på en underskriftskampanje til støtte for Antoine Deltour.

Les mer:

Hør TaxCast-episoden om #LuxLeaks, med intervju av Antoine Deltour

TJN-Norges reaksjoner på forrige dom (29.06.2016)

Luxembourg vil ha journalist dømt for «LuxLeaks» (12.12.2016)